Як правильно робити масаж? (поради вертебролога)

Чи можна робити масаж самостійно вдома та кому слід довіряти лікування?
Pexels/Elina Fairytale

Чи можна робити масаж самостійно вдома та кому слід довіряти лікування?

Поділитися:

Вбивчий масаж: 59-річна Тетяна Бенько після переламу руки відчувала дискомфорт в спині, тож вирішила звернутися до масажиста. Але після першого сеансу краще не стало, тому записалася на наступний день знову. Звідти через сильний біль приїхала на таксі. Родичам жалілася: відмовили руки й ноги, довелося викликати швидку. Лікарі кажуть: до них жінка потрапила в тяжкому стані. Нейрохірурги скликали консиліум, знімали набряк, вдягали комір, аби стабілізувати шийний відділ, але набряк все одно збільшувався, що й призвело до зупинки дихання і серця. Донька померлої писала, що мати звернулася до Вікторії Гапоненко, і вже під час масажу їй було неприємно. Виявляється, Вікторія Гапоненко має ветеринарну освіту, проте працює і косметологом, і масажистом, і іньєкціоністом, і майстром шугарінга. Кому ж довіряти своє здоров'я та чи можна робити масаж самостійно дізнались в студії "Твій день" від вертебролога Олексія Казакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грижа хребта: симптоми, як попередити розвиток та чи потрібна завжди операція (пояснює вертебролог)

Масаж і "вправлення хребта", чи мануальна терапія – це зовсім різні речі. Масаж – це метод механічної дії на м'які тканини організму. Ми, лікарі, говоримо про масаж м'язів. Але мануальна терапія – це дія на тверді тканини та суглоби. Щоб ми щось вже повертали, хрустіли – треба спеціальна освіта. Багато хто цим в Україні займається без потрібної медичної освіти. А ще й цим можуть займатися не всі лікарі, а тільки ті, які пройшли клінічну вертебрологію або лікарі фізичної та реабілітаційної медицини.

Які рухи шкодять шиї? Експерт пояснює:

По-перше, бувають різні види хрусту. По-друге, шия – це наш дуже вразливий відділ, незахищене місце. Там проходять чималі нервові стволи, артерії. Якщо хочеш вбити людину – подій на шию. Хребет в нас теж дуже хиткий, а шийну артерію можна необережним рухом пошкодити та отримати інсульт. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сколіоз: чому виникає та як правильно носити сумку і наплічник (розказує лікар-вертебролог)

Чи можна довіряти близьким робити масаж вдома самостійно? Вертебролог розповів:

На рівні масажу для м'яких тканинах можете зменшити набряк, біль. Більш того, можете розім'яти м'язи та позбавитись спазму.

Передивитись, як лікар показав основні справи для домашнього масажу на Владі Ямі можна у відео: