Довготривалий шлюб та криза у подружніх стосунках: як зрозуміти, коли боротися за сім’ю, а коли краще піти (розповідає психоаналітик Анна Кушнерук)

Як зберегти свій шлюб, коли варто боротися за стосунки, а коли краще відступити? Про це розповіла психоаналітик Анна Кушнерук.

Поділитися:

Психоаналітик Анна Кушнерук у шоу «Твій день» розповіла про кризи у сімейних стосунках у контексті довготривалого шлюбу, а також про ознаки того, що за подружній союз варто чи не варто боротися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого залежить довговічність шлюбу та як уберегти шлюб від розлучення? (поради психолога Ганни Кушнерук)

Анна Кушнерук зауважила, що, на жаль, доволі часто люди, які багато років живуть разом, з плином часу переживають кризу у стосунках. І це абсолютно нормально, бо ми змінюємося, а разом з внутрішніми перевтіленнями змінюються і наші потреби, цінності, сприйняття. 

Питання в тому, чи варто боротися за стосунки у разі сімейної кризи, чи ж краще відступити і почати нове життя? Психологиня наголошує – однієї правильної відповіді на це складне запитання немає. І радить звернутися до сімейного психолога, який допоможе розставити ціннісні акценти у стосунках. Кушнерук каже:

«Якщо люди мають бажання об’єднатися, цікавляться одне одним, то психотерапевт просто виконує роль модератора. Але іноді психотерапія – це засіб, який допомагає припинити болісні стосунки».

Анна Кушнерук акцентує увагу на тому, що у питанні доцільності збереження шлюбу потрібно бути чесними з собою, щоб не ідеалізувати ні шлюб, ні розлучення. Психоаналітик стверджує, що велика кількість людей живе разом лише тому, що вони не можуть собі емоційно дозволити визнати, що з чимось не впоралися, бояться почати вважати себе невдахами. Дивіться, як Анна Кушнерук розповідає, від чого залежить довговічність шлюбу:

Психоаналітик розповідає:

«Нам іноді важко зізнатися собі у відсутності щастя. Щастя – це рівний фон, за якого з’явяляється енергія щось робити, діяти».

На думку психологині, якщо партер у шлюбі – це людина, до якої хочеться звертатися у будь-якій ситуації, це життєздатні стосунки, за яких варто боротися. Якщо цього відчуття немає, можливо, варто дати шанс новому життю, і для себе, і для нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знайти своє кохання: бути в активному пошуку чи «відпустити» ситуацію? Розповідає психологиня Анна Кушнерук

А як же зрозуміти, що за шлюб краще вже не боротися? У цьому, за словами Кушнерук, можуть допомогти такі ознаки:

►Партнери вже не сприймають одне одного, кожна їхня взаємодія токсична, викликає негативні емоції хоча б в одного з членів подружжя.

►Коли партнер йде з дому, іншому стає емоційно легше, а коли повертається – навпаки важче.

►Партнери практично не реагують одне на одного, мало спілкуються, нецікаві одне одному у будь-якому прояві (дружньому, емоційному, сексуальному тощо).

Наостанок Анна Кушнерук сказала:

«Якщо ви відчуваєте нелюбов, це вже нежиттєздатні стосунки. Але не бійтеся піти, побоюючись осуду рідних. Пам’ятайте, що можна залишатися родиною, навіть якщо чоловік і жінка живуть окремо: бувати на спільних сімейних святах, комунікувати з дітьми, онуками, але при цьому шукати щастя окремо одне від одного».

Дивіться відео про нюанси флірту: де межа між залицянням і домаганням (розповідає психотерапевт Олег Чабан)

ФОТО: Pexels/Pavel Danilyuk