Як розпізнати отруйний борщівник: опіки та перша допомога

Борщівник: опіки, перша допомога при опіках
pixabay.com

Опіки від борщівника можуть мати серйозні наслідки для людини. Тож слід бути обережними: знати, як виглядає рослина, а також те, якою може бути перша допомога, якщо опіки все ж сталися.

Поділитися:

Опіки від борщівника – це доволі серйозна проблема цього періоду року. Адже наразі ця отруйна для людини рослина знаходиться в періоді активного росту і цвітіння. Про те, як захистити шкіру та очі від борщівника, а також що робити у разі опіків, розбиралися у студії шоу «Твій день».

Що відомо про борщівник?

Борщівник – це рослина, яка зовні схожа на щось середнє між гігантською морквою та кропом, проте з величезним шершавим листям. Подекуди його висота сягає 2-х метрів та навіть більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жимолость: що це за ягода, який має смак та чому вона дуже корисна (фото)

Зарості борщівника в Україні – явище зовсім не рідкісне. Вони можуть привабити до себе величезним розлогим листям та білим цвітом. Проте слід пам’ятати – борщівник несе велику загрозу для людини: його сік отруйний. Коли він потрапляє на шкіру чи на слизові оболонки, це викликає серйозні опіки.

Біологиня Ірина Єжель розповідає: борщівник в Україну завезли з Кавказу. З нього хотіли зробити корм для тварин, проте рослина швидко і безконтрольно поширилася, ставши справжньою проблемою.

Опіки борщівникФото: Pixabay/Kasman

Підходити до борщівника можна лише у закритому одязі та взутті, у рукавицях та захисних окулярах. Оскільки популяцію борщівника жодним чином в Україні не контролюють, боротися з ним, якщо він росте на вашій земельній ділянці, потрібно самостійно. Знищувати рослину слід повністю, з коренем, після чого землю в цьому місці накрити на декілька місяців плівкою, щоб насіння борщівника перегнило і не проросло знову.

Перша допомога при опіках від борщівника

Дерматологиня Марина Анфілова розповіла про першу допомогу при опіках від борщівника:

  1. Уражене місце на шкірі слід гарно промити під проточною прохолодною водою.
  2. Робити на місце опіку примочки за допомогою води та марлі для охолоджуючого ефекту.
  3. Навіть якщо площа опіку невелика і пухирів немає, все одно не варто засмагати певний час: під впливом ультрафіолету може бути повторне ураження шкіри та вторинна пігментація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, коли людина тоне: перша допомога при утопленні

Лікарка закликає: якщо опіків зазнали очі або ж площа ураження на шкірі велика, опіки привели до появи пухирів, слід негайно звернутися за медичною допомогою. Адже у такому разі існує ризик втрати зору чи приєднання інфекції, що дуже небезпечно.

Більше про опіки від борщівника та першу допомогу при них дивіться у відео: