Спалах поліомієліту в Україні: де і скільки дітей захворіло? Кому треба вакцинуватися? Розповідає біологиня Дарка Озерна

В Україні спалах поліомієліту. Як захиститися від хвороби, розповіла біологиня Дарка Озерна.

Поділитися:

В Україні знову спалах поліомієліту. У жовтні 7-ро дітей з багатодітної сім’ї на Рівненщині захворіли на цю недугу, а днями стало відомо, що симптоми проявилися ще у 5-ти дітей на Закарпатті. Про те, як захиститися від поліомієліту, у шоу «Твій день» на прямому включенні розповіла біологиня Дарка Озерна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцини від коронавірусу: міфи і правда про їх створення. Що таке РНК-вакцини? Розповідає біологиня Дарка Озерна

Симптоми поліомієліту

Поліомієліт – це гостра інфекційна вірусна хвороба. Її провокує потрапляння до організму поліовірусу. Поліомієліт найбільш небезпечний для дітей до 5-ти років, хоча це не означає, що його наслідки не можуть зачепити більш старших дітей і дорослих.

На сайті МОЗ зазначено, що симптоми поліомієліту проявляються лише у 25% інфікованих. Це:

  • підвищена температура тіла;
  • втома;
  • нудота;
  • біль у горлі;
  • біль у животі;
  • головний біль.

Близько 1% заражених переносять хворобу вкрай важко: поліовірус вражає центральну нервову систему і провокує повний або частковий параліч й інколи смерть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Твій день» відвідав першу пацієнтку, яку вдалося врятувати завдяки благодійній ініціативі «Твоя мрія»: маленькій Аріані 2 дні

Дарка Озерна також зазначає:

Існують ще й тривалі наслідки перенесеного поліомієліту: так звана пізня активація симптомів, яка буває навіть через 15 років після зараження.

Вакцинація від поліомієліту

На сьогодні лікування поліомієліту не існує, єдиний спосіб йому запобігти – вакцинуватися. Ніхто з 12-ти дітей, які у жовтні-листопаді захворіли в Україні на поліомієліт, не були щеплені. Зокрема і 12-річна дівчинка на Закарпатті, якій через хворобу паралізувало ногу. На жаль, лише після цього її батьки погодилися щепити інших своїх дітей.

Ситуацію з поширенням поліомієліту коментує біологиня Дарка Озерна:

Поліомієліт може поширюватися орально-фекальним шляхом від людини до людини. Вірус передається через брудні руки, інфіковану воду. Найбільш небезпечний він для маленьких дітей.

Дарка розповідає, що раніше поліомієліт був доволі поширеним. Але у 1950-х роках ХХ ст. проти нього у США нарешті винайшли вакцину, і тим самим зупинили поширення і поступово звели нанівець циркуляцію вірусу. Спочатку цього досягли в США та деяких інших державах. А у 1980-х роках почали масово вакцинувати дітей і на території сучасної України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дозволили вакцинувати від коронавірусу дітей від 12 до 17 років. Якою вакциною, які є протипоказання? Коментує імунолог

Проте зараз, через низький рівень охоплення щепленнями та сильні антивакцинаторські настрої в Україні, в нашій країні почали періодично фіксуватися спалахи поліомієліту.

Захистити дитину від поліомієліту можна лише одним способом – вакцинувати її. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень, затвердженого МОЗ, це треба зробити у віці 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 14 років. Саме така кілкьість щеплень забезпечить стійкий імунітет від поліовірусу.

Календар щепленьФОТО: moz.gov.ua

Дарка Озерна наголошує – якщо з будь-яких причин щеплення не зробили або зробили не у повному обсязі, цей календар можна «наздогнати» у бідь-якому віці: і дорослим, і дітям. Для цього треба звернутися до сімейного лікаря. Щеплення від поліомієліту в Україні безкоштовні.

ФОТО: Facebook/Батьки за вакцинацію