Станіслав Горуна про завершення кар'єри каратиста: "Хотілось би стати президентом"

Станіслав Горуна про карате: як потрапив, чому хоче завершити кар'єру і стати президентом
Instagram/iamhoruna

Олімпійський призер та учасник "Танців з зірками" Станіслав Горуна розповів про те, чому пішов у карате та чому хоче завершити цю кар'єру.

Поділитися:

У перший і останній випадок, коли карате включено до програми Олімпійських ігор, Станіслав Горуна, єдиний серед українців, отримав олімпійську медаль. Бронза, яку виборов Стас, вписала Україну в історію спорту. Для "ЖВЛ" спортсмен розповів, як карате допомогло вижити у не дуже безпечному районі Львова, чого варта була підготовка до Олімпіади та чому зав'язує зі спортом?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Параолімпійці на паркеті «Танців з зірками»: надихаючий виступ каратиста, бронзового призера Олімпіади в Токіо Станіслава Горуни (відео)

На блискучу кар'єру Горуни пішло 16 років. Уперше на татамі він вийшов "хлопаком із району":

В той час мій район був "гоп-стопним", не простим. Якраз такий, який добре виховував. Саме тому, мабуть, було цікаво та життєво необхідно займатися якимись єдиноборствами. Я з першого тренування по карате вийшов і просто: "Вау, вау, вау!". Перший мій виїзд за кордон був у 2005-му в Угорщину на змагання. Нам тренер сказав, що це кубок світу. Ми такі: "Ого!". Але ми ще нічого не розуміли, ну який то був кубок світу? Це були просто міжнародні змагання, але він нас так налаштував. Був абсолютно жорсткий режим: їдеш у машині 30 годин, ночуєш, виступаєш і 30 годин назад, а за кермом тренер. Його навіть підмінити не було кому. І так ми їздили років три. Моїм вихованням, в цілому, займався тренер та колектив, який він сформував.

Карате – це не комерційний вид спорту, тому Станіслав розумів, що треба залишати його та йти заробляти. Тому вступив в університет на юридичний факультет, де, до речі, на останньому курсі зустрів свою кохану Марійку:

Карате й досі для мене хобі. Але таке хобі, без якого не було б мого життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина каратиста Станіслава Горуни про його участь у "Танцях з зірками": "Я помстилася за всі роки, коли витягувала його на танцмайданчик, але не вдавалося"

Проте свою спортивну кар'єру Горуна вирішив зупинити: можливо, Еверест карате подолано? Тренерство та юриспруденція Станіслава теж не цікавлять. Може, вбачає себе, як і його кумири дитинства брати Клички, в політиці?

Так, я так само десь там себе бачу. Так само цікавить бізнес і політика. Взагалі, в далекому майбутньому, хотілось би стати президентом та більш глобально на всі процеси впливати, а не лише займатись спортом.

А поки Станіслав Горуна весь у "Танцях з зірками", а рідні його у цьому підтримують. Дивіться танець Стаса зі своєю партнеркою Даніелою Преап у шостому ефірі: