Що насправді сталося 24 лютого на Зміїному: прикордонники острова про початок повномасштабного вторгення у проєкті"Хоробрі серця"

Хоробрі серця

24 лютого на острові Зміїний: повна хронологія подій від український прикордонників, а також деталі полону, у проєкті "Хоробрі серця".

Поділитися:

Щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі “1+1 Україна” транслюють проєкт “Хоробрі серця”. Це цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії. Знати в обличчя живих героїв — ось мета цього проєкту. Під час програми військові діляться ексклюзивними подробицями битв та раніше неопублікованими фотографіями і відео, що збереглися в особистих архівах. 

В п’ятницю на телеканалі “1+1 Україна” показали четвертий епізод проєкту “Хоробрі серця”, який був присвячений спецопераціям українських військових в акваторії Чорного моря. Героями нового епізоду стануть військові, які відправляли російські кораблі на дно, створювали “бавовну” на Кримському мосту, а також збивали ворожі винищувачі з палуб та надувних човнів.

Валентина Хамайко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дані з GPS-навігатора крейсера “Москва” були продані українським військовим за 3000 доларів: у “Хоробрих серцях” розкажуть сенсаційні подробиці підбиття флагману Чорноморського флоту ВМС РФ

Одним із найбільших символів повномасштабного вторгнення є острів Зміїний. Маленький клаптик землі у Чорному морі з кількома десятками особового складу став однією з перших мішеней загарбників. Два велетенських ворожих кораблі з'явилися біля українського Зміїного з самого ранку 24 лютого з єдиною вимогою: негайно скласти зброю. У "Хоробрих серцях" безпосередні учасники тих подій, наші прикордонники, розповіли, яким для них був початок великої війни.

"Почули тривогу. Ми спочатку думали, що це навчання. І вже ближче до світанку ми побачили якийсь корабель. Була команда за ним спостерігати. Зрозуміли, що це військовий корабель, і він не наш", — розповідає прикордонник Микита Жур'ян.

Керівник прикордонної застави на острові Зміїному Богдан Гоцький так пригадує ті події

"Близько 8-9 години ранку ми змогли ідентифікувати російський військовий корабель за його бортовим номером. Побачили, що напис 121, і зрозуміли, що це корабель Чорноморського флоту, крейсер "Москва"".

Поряд з крейсером було патрульне судно "Василь Биков". Спочатку ворог не обстрілював Зміїїний, а спробували налагодити зв'язок більш "дипломатичним" повідомленням:

Якщо ви відмовитеся від участі у братовбивчій війні та оберете правильну сторону, у вас буде можливість гідно влаштувати ваше цивільне життя, або продовжити службу у збройних силах РФ, з перспективою кар'єрного росту, стабільною зарплатнею, вирішити житлові проблеми, отримати гарну військову пенсію і жити у єдиній великій країні.

Росіяни розраховували на згоду, однак військовослужбовці Зміїного мали інші плани:

"Наш план дій був безпосередньо погоджений з керівництвом заздалегідь. Нам на допомогу мали прийти кораблі, авіація, але через те, що крейсер "Москва" мав систему ППО, наші повітряні сили не змогли підійти", — зазначає Богдан Гоцький.

Коли стало очевидно, що російські перспективи "життя у єдиній великій країні" нікого не цікавлять, ворог вдався до погроз: 

У випадку спротиву — будете знищені. Шанси вижити дорівнюють нулю. Подумайте про своїх дітей та близьких, яким ви потрібні, які вас люблять та чекають вдома живими і здоровими.

Це повідомлення було чути й на материку. Як пригадує начальниця управління службою Наталія, тоді їм телефонували військові зі Зміїного та питали, коли прийде допомога. Вона каже: страшно було всім.

У "Хоробрих серцях" Наталія зізнається: вона не мала записувати той радіоефір, однак її настільки вразила нахабність росіян, що вона зрештою ввімкнула диктофон на телефоні. Саме так до нас дійшла вже крилата фраза "Рускій воєнний корабль, іді..." 

"Наш прикордонник з острова Зміїний висловив свою думку та думку всіх на той час — куди він має піти, той рускій воєний корабль", — коментує начальниця управління службою.

Ведучі

Керівник прикордонної застави на острові Зміїному розповідає, що служив уже 10 років, та зовсім не сумнівався у своїх підлеглих. Прикордонники розуміли, наскільки ворог підступний, вони прийняли присягу українському народові, тому всі залишилися на своїх позиціях.

Згодом росіяни відкрили вогонь по острову та висадили свій десант. Сили далеко нерівні: 80 українських прикордонників проти 500 окупантів. Крейсер "Москва" мав великий арсенал, тоді як у розпорядженні українців лише стрілецька зброя, зенітна установка та ПЗРК. До того ж дальність дії наших снарядів був лише 4 км, а судно стояло за 5. 

Увечері 24 лютого зв'язок з островом обірвався: 

"Залишилися тільки ми і ворог", — пригадує прикордонник Микита.

Військовослужбовців було захоплено у полон. Далі їх переправили до міста Севастополь. Наступного дня до зміїного причалив український корабель "Сапфір" з двома капеланами. Їх місія — забрати тіла загиблих. Один з них, Олександр Чопов, у студії "Хоробрі серця" розповів, як з ними поводилися російські військові. За його словами, окупанти не пустили їх на острів — натомість вдерлися на борт "Сапфіру" та почали проводити обшук. Він пригадує, як його допитував один із "зелених чоловічків"

"Він мене слухав, а потім дістав телефон, і каже: "За ким ви приїхали? За ними?". Він показав відео з нашими хлопцями у Севастополі, які на той час були затримані у полоні.  Я побачив там своїх знайомих".

Екіпаж рятувального корабля сприйняли за шпигунів та забрали у полон. Їм дозволили подзвонити додому. Так Олександр одразу передав: прикордонники Зміїного живі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Коли мама дізналась про моє поранення, вона померла”: у токшоу “Хоробрі серця” Дмитро Олійник розповів про бій за 134 школу в Харкові

Наразі чимало прикордонників вдалося повернути в Україну, однак деякі і досі залишаються у російській неволі. Микита Жур'ян так описує російський полон: 

"Перші дні вони поводилися добре, бо думали, як їм кажуть у пропаганді: "3 дні і Київ візьмемо". З кожним днем ставлення ставало все гіршим і гіршим".

Богдан Гоцький розповідає, що росіяни дійсно шукали, хто був автором тієї фрази. Окрім цього, вони постійно вмикали свої новини та пропаганду. Однак якби ворог не хотів приховати свої невдачі, навіть у полоні нашим захисникам вдавалося усвідомлювати, що в окупантів є чималі поразки на фронті. Богдан пригадує кумедний випадок: якось у російських новинах був коротенький сюжет про понівечення автомобіля на реєстрації рф. На ньому хтось вишкріб фразу про рускій воєнний корабль. 

"Зрозуміли, що то було потужною мотивацією для України", — ділиться керівник прикордонної застави на острові Зміїному.

Як українські спецслужби планували повернення Зміїного, та як зрештою їм це вдалося? Що зараз із важливим стратегічним об'єктом? Які ще неймовірні спецоперації проводили наші захисники у Чорному морі?

Дивіться новий випуск “Хоробрих сердець”, що виходить кожну п’ятницю о 20:30 на телеканалі 1+1 Україна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Герой 2 випуску “Хоробрих сердець” Євгеній Громадський “Гром” про те, як разом із батьком прийняв перший бій за Харків

Герой проєкту “Хоробрі серця” Дмитро Олійник про участь у найбільшому бою за Харків та відсутність підтримки ветеранів з боку держави (ексклюзив)

Герої проєкту “Хоробрі серця” про захист Харкова: чи було місто готове до повномасштабної війни, та яка ситуація зараз (ексклюзив)

Чим був особливий український партизанський рух та чи існує він досі - відповідають герої-військові проєкту “Хоробрі серця” (ексклюзив)

Герой проєкту “Хоробрі серця” Ілля Вергун “Бостон” про свій рекорд зі знищення ворожих танків, ситуацію на фронті та рудого кота-побратима (ексклюзив)

Новини по темі