"Такого не робив ніхто у світі": у проєкті "Хоробрі серця" розкрили подробиці виробництва український морських дронів

Хоробрі серця

Про українські морські дрони "Sea Baby" та "Мамай" розповіли розробники та представники ГУР у проєкті "Хоробрі серця".

Поділитися:

Щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі “1+1 Україна” транслюють проєкт “Хоробрі серця”. Це цикл історій про українців – військових та цивільних, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, та своїми вчинками змінили хід історії. Знати в обличчя живих героїв — ось мета цього проєкту. Під час програми військові діляться ексклюзивними подробицями битв та раніше неопублікованими фотографіями і відео, що збереглися в особистих архівах. 

В п’ятницю на телеканалі “1+1 Україна” показали четвертий епізод проєкту “Хоробрі серця”, який був присвячений спецопераціям українських військових в акваторії Чорного моря. Героями нового епізоду стануть військові, які відправляли російські кораблі на дно, створювали “бавовну” на Кримському мосту, а також збивали ворожі винищувачі з палуб та надувних човнів.

Ведучі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дані з GPS-навігатора крейсера “Москва” були продані українським військовим за 3000 доларів: у “Хоробрих серцях” розкажуть сенсаційні подробиці підбиття флагману Чорноморського флоту ВМС РФ

Використання морських дронів-камікадзе під час війни с окупантами

Застосування дронів-камікадзе змінило наше сприйняття війни. Чи не кожного дня цивільних українців тероризують "Шахедами", однак наші воїни не баряться з "відповіддю". Морські дрони "Sea Baby" (укр. морський малюк) та Мамай уже вразили 11 ворожих кораблів та здійснили низку успішних спецоперацій, зокрема підрив Кримського мосту. У студії "Хоробрі серця" один із розробників "Мамая" Олександр Туренко розповів, як налаштоване виробництво зброї:

"Головою СБУ було прийнято рішення про створення кількох команд для розробки. Це було створено для того, щоб всі йшли різними шляхами. Ми виготовляємо дрони на різному обладнанні, різними технічними можливостями та рішеннями. Той дрон, який наша команда виготовляє, — це дрон-камікадзе для ураження бойових кораблів противника на великих відстанях. Він має велику швидкість та велику маневровість".

Олександр зізнається: ідея створити "Мамай" виникла через випадковий збіг обставин. Усі морські дрони мають за основу технології повітряних. Так, при розробці іншого повітряного дрона один з інженерів зазначив, що колись вже працював над певним цивільним проєктом. Його почув офіцер, який займався розробкою операції з ураження кораблів рф:

"Він підхопив цю ідею, й уже у травні 2022 перший експериментальний зразок було представлено. Він суттєво відрізнявся від того, що ми маємо зараз. Потім долучилися співробітники ВМС. Спільно було напрацьовано технічне завдання, і от зараз СБУ разом із ЗСУ саме з цього розпочали нову епоху ведення морського бою. Такого не робив ніхто у світі", — розповідає Олександр.

Розробник також розповів, як навчаються пілоти дронів. Для цього беруть людей, які вже мають попередні навички поводження з човнами, знання у комп'ютерних технологіях. На повноцінну підготовку потрібно всього 1,5-2 місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Коли мама дізналась про моє поранення, вона померла”: у токшоу “Хоробрі серця” Дмитро Олійник розповів про бій за 134 школу в Харкові

Олександр Туренко прокоментував потужності "Мамая". Перша генерація дронів могла нести 450 кг на відстань до 1000 км, а сучасна потужніша розробка — 1000 кг на 2000 км. Фактично, у Чорному морі немає жодного куточка, де можна заховатися від українських дронів. "Мамай" уже чудово продемонстрував себе в операції у Новоросійській бухті. Дрон подолав близько 900 км та зміг раптово вразити десантний корабель "Оленогорський горняк". 

"Взагалі використання військово-морських дронів змінили підходи до планування операцій. Ми це бачимо на конкретних результатах", — зазначає речник СБУ Артем Дехтяренко.

Велика секретність розробок та масштабна робота українських спецслужб забезпечує раптовість та ефективність атак. Представник пресслужби ГУР Андрій Юсов коментує це так:

"Україна й українці багато що змушені робити вперше. Звичайно, не від хорошого життя, а від того, що сили неспівмірні. Ми говоримо про державу-терориста, яка справді володіє колосальними ресурсами... Українці знаходять асиметричні відповіді".

Андрій Юсов

Як виглядає майстерня з виробництва дронів? Як українським службам вдалося вразити Кримський міст "Морським малюком"? Які ще неймовірні спецоперації проводили наші захисники у Чорному морі?

Дивіться новий випуск “Хоробрих сердець”, що виходить кожну п’ятницю о 20:30 на телеканалі 1+1 Україна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі