Анна Різатдінова поділилася власною історією булінгу у флешмобі #Красивасерцем: «Мені говорили, що в мене закороткі ноги, і я ніколи не стану чемпіонкою»

Анна Різатдінова у флешмобі #Красивасерцем розповіла про те, як її цькували за короткі ноги
Instagram/anna_rizatdinova

Олімпійська призерка, чемпіонка світу з художньої гімнастики Анна Різатдінова розповіла про свої дитячі комплекси в межах флешмобу #Красивасерцем.

Поділитися:

Флешмоб #Красивасерцем проходить в рамках обговорення важливих соціальних тем, піднятих у серіалі «Моя улюблена Страшко», прем’єра якого відбулася 30 серпня на каналі 1+1. В межах флешмобу #Красивасерцем зірки та користувачі соціальних мереж діляться відвертими історіями булінгу, мобінгу, харасменту, сексизму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актриса Ірина Поплавська у флешмобі #Красивасерцем розповіла про булінг через голос, свій шлях до професії та власне сприйняття краси

Телеканал 1+1 представив ще одне відео із серії відвертих роликів за участі зірок, де вони діляться власними історіями пережитого булінгу. Цього разу з глядачами була відвертою гімнастка, учасниця одного з попередніх сезонів шоу «Танці з зірками»  Анна Різатдінова. Раніше про свої історії цькування вже розповіли співак MÉLOVIN, телеведуча Стася Ровінська, дизайнер Андре Тан, акторка Ірина Поплавська.

Анна Різатдінова – чемпіонка світу та олімпійська призерка з художньої гімнастики. Та успіх прийшов до неї не одразу, вона мусила пройти тернистий шлях і подолати багато комплексів.

Анна Різатдінова говорить:

Моя історія про те, що я всього досягла не завдяки, а всупереч. Коли я в 5 років почала займатися гімнастикою, тренер при мені сказала батькам, що в мене не достатньо довга шия, кривуваті ноги, широкі плечі та стегна. І що нічого видатного з мене не вийде.

Уже тоді це посіяло зерно сумніву у своїй красі у Анни. Проте амбіції та бажання перемогти були, тому дівчина дуже багато працювала над собою і наполегливо тренувалася.

Анна згадує – коли у 14 років переїхала до Києва, щоб тренуватися у національній збірній з художньої гімнастики, хотіла бути найкращою. Але сталося це лише через декілька років: 2 роки дівчину не допускали до індивідуальних занять, вона виступала лише у групових вправах. Лише після 2-х років наполегливих тренувань з 9 ранку до 9 вечора майже без перерв Анні дозволили виступати індивідуально.

Анна РізатдіноваФОТО: Instagram/anna_rizatdinova

Дуже довго гімнастка була на змаганнях у 2-й десятці. Зараз вона розуміє – їй не вистачало віри в себе, щоб розкритися, буквально відчути себе королевою, і забути про усілякі комплекси. В той непростий для себе час Анна навіть почала писати щоденник, де можна побачити фрази типу:

Боже, будь ласка, зроби мої ноги довшими, щоб я відповідала ідеальним параметрам гімнастки.

Зараз спортсменка розуміє – у неї тоді сформувалися комплекси щодо своєї зовнішності та невідповідності певним параметрам. І лише коли вона їх позбулася, змогла повністю розкритися під час виступів та почала завойовувати перші місця. Зрештою, Анна стала чемпіонкою світу та бронзовою призеркою Олімпійських ігор.

Анна РізатдіноваФОТО: Instagram/anna_rizatdinova

У житті Анни Різатдінової були люди, які її підтримували, і завдяки яким вона не здалася. Це, в першу чергу, її батьки, особливо тато. Анна розповідає:

Найбільше я вдячна за віру в мене мого тата. Мама мене тренувала, але не надто вірила, що з мене щось вийде. А ось тато завжди мені говорив, що я найкраща, найкрасивіша і взагалі «най-най».

Також гімнастка дуже вдячна тодішній головній тренерці збірної України з художньої гімнастики Альбіні Миколаївні Дерюгіній. Саме вона запросила її до збірної та дала шанс повністю розкритися як гімнастці, вірила в її талант та здібності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дизайнер Андре Тан про дитячі образи на маму, прагнення отримати схвалення від вітчима та булінг через професію – флешмоб #Красивасерцем

Анна Різатдінова зізнається, що займатися гімнастикою професійно дуже і дуже складно. Вона порівнює тренування з армією для дівчат. Тож були моменти, коли вона не витримувала навантаження, у неї були нервові зриви, періоди, коли вона жила в суцільному стресі. Лише найсильніші морально люди здатні це витримати і досягти зрештою поставленої мети.

Анна Різатдінова говорить:

Талант – це працьовитість. Це не гарна зовнішність, посмішка чи довжина ніг. Мені говорили, що в мене закороткі ноги, і я ніколи не стану чемпіонкою. Я довела, що все це не має значення. Краса йде зсередини, і найголовніше для людини – самореалізація та рух до своєї мети, незважаючи ні на що.

Флешмоб #Красивасерцем проходить за підтримки Громадської правозахисної організації «Ла Страда», яка працює для забезпечення ґендерної рівності, миробудування, запобігання ґендерно зумовленому насильству, зокрема, домашньому насильству, забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави. Свій коментар щодо ситуацій булінгу Анни Різатдінової дала психологиня, менеджерка з комунікацій ГО «Ла Страда-Україна» Ольга Зінченко:

Оцінювання людини за її зовнішністю неприпустиме, і кожна розсудлива людина це розуміє. Але, на превеликий жаль, дійсно існує багато випадків, коли зовнішній вигляд, чомусь, стає вирішальним. З цим ми стикаємось як у дитинстві, так і в дорослому житті, і це є порушенням прав людини.⠀

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стася Ровінська взяла участь у флешмобі #Красивасерцем та розповіла про булінг у шкільні роки і брак підтримки від батьків

Що можуть зробити батьки, якщо така ситуація стається з їх дитиною? В першу чергу пояснити дитині, що це НЕ є нормою і це НЕ правильно. Абсолютно кожна людина має право бути собою. Головне, щоб їй самій так було комфортно.

Здорова самооцінка виховується насамперед батьками з самого маленького віку, тому, якщо дитина впевнена у собі, її приймають в родині, поважають та люблять, це буде важливою підтримкою впродовж усього життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: MÉLOVIN у флешмобі #Красивасерцем: «Про булінг батькам не говорив, поки мене не вдарили головою об стіну, і я потрапив до лікарні»

Комплекси формуються через невпевненість у собі. Тому дуже важливо, щоб батьки завжди слідкували за тим, що говорять своїм дітям. На перший погляд невинні жарти можуть зародити великі комплекси на все життя.

Спробуйте перетворити відмінність в чомусь на перевагу. Завдання батьків – допомагати дітям, виховувати в них почуття гідності та любові до себе та поваги до оточуючих. Підтримуйте дітей і не дозволяйте ні собі, ні іншим ображати їх.

Якщо вчитель або тренер дозволяє собі відкрито оцінювати дитину, застосовуючи словесні образи, обговорення з іншими їхніх «недоліків» – це є психологічний булінг. У разі булінгу важливо не мовчати!

Якщо батьки дізналися про подібну ситуацію зі своєю дитиною, вони повинні звернутися з письмовим зверненням до директора школи або до Національної Поліції України за номером 102. Також з усіх питань щодо захисту прав дітей ви можете звертатися на Національну гарячу лінію для дітей та молоді за телефонами 0 800 500 225 та 116 111.

До флешмобу #Красивасерцем у соцмережах може приєднатись будь-хто. Також підписуйтесь на особистий щоденник героїні ya_ne_strashko у Instagram. У ньому вона ділиться власними історіями, переживаннями та особистими проблемами, близькими кожному.

Серіал «Моя улюблена Страшко» – це українська адаптація всесвітньо відомого колумбійського формату Betty la fea. У ньому розповідається історія Насті Глушко – талановитої розумниці, перфекціоністки, щирої і доброї дівчини, яка після підліткових травм у стосунках і невмілих експериментів з образами вирішила, що буде крутим фінансистом і обов'язково очолить велику компанію. Для цього вона вчилася довго і наполегливо, поки інші дівчата фарбувалися і ходили на шопінг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайомство з головними героями "Моя улюблена Страшко": акторський склад серіалу

За сюжетом серіалу Настя потрапляє в компанію своєї мрії, але там вона «біла ворона». Головна героїня буде вчитися цінувати себе, приймати, не ховати навіть від себе свої справжні цілі. Також у серіалі піднімається питання мобінгу, сексизму, об'єктивації, спілкування в інтернеті та інші проблеми, з якими сьогодні стикаються люди.

Дивіться серіал «Моя улюблена Страшко» з понеділка по четвер о 20:45 на 1+1.