Як уникнути дефіциту вітаміну D

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Вітамін D: чим корисний та у яких продуктах його шукати.

Поделиться:

Вітамін В12 допоможе подолати депресіюВітамін D утворюється в організмі людини під дією ультрафіолету. Існують дві найпоширеніші його форми – D2 та D3. Його нестача особливо гостро відчувається в зимовий період, коли сонячне тепло в дефіциті, а в раціоні переважає високовуглеводна їжа. Проявами гіповітамінозу можуть бути підвищена втома, біль у суглобах тощо.

У програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Галина Незговорова розповіла, в яких продуктах харчування міститься такий важливий для організму вітамін D та як уникнути його дефіциту в організмі.

Читайте також: Як схуднути та покращити стан шкіри за допомогою вітаміну В6

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ

1.     Регулює обмін фосфору та кальцію .

2.     Попереджає розвиток рахіту у дітей.

3.     Є профілактикою остеопорозу та пародонтозу.

4.     Знижує ризик виникнення серцево-судинних хвороб та цукрового діабету.

5.     Бере участь в імунних реакціях.

ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ D

Добова норма вітаміну D для дорослих – 2,5 мг, для дітей – до 10 мг.

Тваринного походження: різновиди печінки, м’яса, субпродуктів, вершкове масло, жовток, твердий сир та риба.

Зауважимо, що нещодавно дієтолог розповіла про користь твердого сиру.

Основні джерела вітаміну D– тваринного походження, - зазначає Галина Незговорова.

Рослинного походження: в невеликій кількості він міститься у селері, авокадо та грибах.

ЩОДЕННА НОРМА

Щоб уникнути дефіциту вітаміну D, потрібно перебувати на сонці не менше 20 хвилин. Для отримання добової норми вітаміну достатньо:

1.     50 г малосольного оселедця або лосося(морського окуня)

Читайте також: Риба масового ураження: як обирати безпечну та якісну рибу

2.     20 г консервованих шпротів

3.     4 яєчні жовтки

Читайте також: До чого призводить вживання сирих яєць

4.     40 г грибів

5.     20 г вершкового масла

Щоб задовольнити потребу у цьому вітаміні достатньо споживати 1 капсулу риб’ячого жиру, однак отримання його з природних джерел – набагато корисніше, - каже дієтолог.

6.     125 г курячої або яловичої печінки

7.     200 г м’яса яловичини

Нагадаємо, не так давно Галина Незговорова розповіла чому вагітним жінкам необхідно вживати вітамін В9.​

Новости по теме