Як пережити поразку і в спорті, і в житті: чи бувають невдачі корисними (поради психологині Анни Кушнерук)

Триває Олімпіада у Токіо. Кожна країна підтримує своїх спортсменів, захоплюється їхніми здібностями та радіє перемогам. Але що робити, коли, попри всі зусилля, людина не отримує бажаної перемоги, чи бувають поразки та невдачі корисними?

Увага всього світу прикута до Олімпійських ігор у Токіо. Історії та старання спортсменів надихають на перемоги. Але змагання це не завжди перемоги, а й нерідко невдачі. Як пережити поразку та чи бувають невдачі корисними — про це розказала психологиня Анна Кушнерук у програмі «Сніданок.Вихідний»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олімпійська чемпіонка Ольга Харлан: про поразку в Токіо, бажання пожити без шаблі та шалену підтримку вболівальників

Що відчуває людина під час поразки

Анна Кушнерук розказала, що не всі люди навіть тоді, коли перемагають відчувають піднесення. 

Річ у тім, що психіка так побудована, що коли людина довгий час сприймає напругу, то дуже важко її тривалий час втримувати. І коли щось закінчується (я програв або переміг, закінчилося побачення, тощо), більшість людей рушиться емоційно. Людина, що програє і не отримує свій бажаний результат відчуває, що все те, що я робив, вистраждав та вкладав — даремно.

Люди не відчувають біль від поразки або програшу в тому випадку, коли вони орієнтовані на процес, а не лише на отримання перемоги. 

Українська дзюдоїстка Дар'я Білодід після отримання бронзової медалі сказала:

Це були не сльози щастя, це були сльози розчарування, тому що я хотіла золоту медаль, я прагнула цього все життя, мріяла про це. Мені було важко сприйняти те, що моя дитяча мрія не здійснилася. Так це медаль, це круто і зараз я дуже її дуже ціную. 

Як не опустити руки після поразки

Часто, після чисельних поразок, люди беруть паузу у своїй діяльності. Психологиня Анна Кушнерук прокоментувала це так:

Психіці дуже важливо знати, що їй дадуть можливість відреагувати. Тобто, поряд буде той, з ким я зможу обговорити те, що я відчуваю, що я зможу виражати свої емоції та почуття. 

Дуже важливо перемикатися з основної теми (роботи, спорту, тощо) на іншу тему та знаходити ще якусь мотивацію. Людині необхідно бути і мамою, і другом, виконувати різні види роботи. Розгалудженість необхідна людині для того, щоб не так сильно переживати із-за невдачі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк не забувати про свої потреби: в чому різниця між егоцентризмом та здоровим егоїзмом розповідає психоаналітик Анна Кушнерук

Тобто для того, щоб пережити невдачу необхідно:

  • Не боятися висловлювати емоції, але робити це потрібно обережно, щоб не нашкодити іншій людині
  • Змінити ставлення до програшу — це не «програш», а мій шлях та досвід
  • Важливо змінити оточення та обстановку, перемикнутися на щось інше
  • Спілкуватися не тільки на тему поразки, а й на інші теми
  • Обов'язково будувати нові плани, рухатися далі та займатися тим, чим приємно

Чи можливо підготуватися до програшу

Чисельні поразки можуть викликати в людини негативні установки програшу. Як з цим боротись? Анна Кушнерук прокоментувала:

Комплекс, як комплексний обід, він складається з набору ситуацій, які підтверджують людині, що вона точно щось не зможе або не здолає. Виникає невротична реакція. Коли людина чогось дуже хоче спрацьовує реакція, що знову буде невдача. З цим вже потрібно працювати та відноситись до важливої справи, як до авантюри та до якоїсь дуже веселої події. 

Також треба навчитися «програвати» свою поразку. В японській культурі це означає «маленька смерть». Людина уявляє, що вона буде робити, якщо зазнає поразки та створює чіткий план. Плани на майбутнє — це ідеальна стратегія для того, щоб психіка мала змогу вас підтримати та працювати на вас, а не проти вас. 

Як із поразок зробити правильні висновки

Анна Кушнерук радить:

Згадати, що в житті неможливо програти. Ми живемо і це вже класно. При кожній поразці ми отримуємо досвід. Не варто фокусуватися на деталі поразки, є набагато важливші речі у житті, що допоможуть триматися та продовжувати боротися.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комплекс пряника або штучна доброта: чим небезпечне бажання будь-що подобатися іншим (коментує психоаналітик)

Дивіться відео сюжет з порадами психологині Анни Кушнерук:

Loading...

Більше новин