Як пережити поразку і в спорті, і в житті: чи бувають невдачі корисними (поради психологині Анни Кушнерук)

Як пережити поразку та не зневіритись у власних силах
Рexels/Kulbir

Триває Олімпіада у Токіо. Кожна країна підтримує своїх спортсменів, захоплюється їхніми здібностями та радіє перемогам. Але що робити, коли, попри всі зусилля, людина не отримує бажаної перемоги, чи бувають поразки та невдачі корисними?

Поділитися:

Увага всього світу прикута до Олімпійських ігор у Токіо. Історії та старання спортсменів надихають на перемоги. Але змагання це не завжди перемоги, а й нерідко невдачі. Як пережити поразку та чи бувають невдачі корисними — про це розказала психологиня Анна Кушнерук у програмі «Сніданок.Вихідний»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олімпійська чемпіонка Ольга Харлан: про поразку в Токіо, бажання пожити без шаблі та шалену підтримку вболівальників

Що відчуває людина під час поразки

Анна Кушнерук розказала, що не всі люди навіть тоді, коли перемагають відчувають піднесення. 

Річ у тім, що психіка так побудована, що коли людина довгий час сприймає напругу, то дуже важко її тривалий час втримувати. І коли щось закінчується (я програв або переміг, закінчилося побачення, тощо), більшість людей рушиться емоційно. Людина, що програє і не отримує свій бажаний результат відчуває, що все те, що я робив, вистраждав та вкладав — даремно.

Люди не відчувають біль від поразки або програшу в тому випадку, коли вони орієнтовані на процес, а не лише на отримання перемоги. 

Українська дзюдоїстка Дар'я Білодід після отримання бронзової медалі сказала:

Це були не сльози щастя, це були сльози розчарування, тому що я хотіла золоту медаль, я прагнула цього все життя, мріяла про це. Мені було важко сприйняти те, що моя дитяча мрія не здійснилася. Так це медаль, це круто і зараз я дуже її дуже ціную. 

Як не опустити руки після поразки

Часто, після чисельних поразок, люди беруть паузу у своїй діяльності. Психологиня Анна Кушнерук прокоментувала це так:

Психіці дуже важливо знати, що їй дадуть можливість відреагувати. Тобто, поряд буде той, з ким я зможу обговорити те, що я відчуваю, що я зможу виражати свої емоції та почуття. 

Дуже важливо перемикатися з основної теми (роботи, спорту, тощо) на іншу тему та знаходити ще якусь мотивацію. Людині необхідно бути і мамою, і другом, виконувати різні види роботи. Розгалудженість необхідна людині для того, щоб не так сильно переживати із-за невдачі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк не забувати про свої потреби: в чому різниця між егоцентризмом та здоровим егоїзмом розповідає психоаналітик Анна Кушнерук

Тобто для того, щоб пережити невдачу необхідно:

  • Не боятися висловлювати емоції, але робити це потрібно обережно, щоб не нашкодити іншій людині
  • Змінити ставлення до програшу — це не «програш», а мій шлях та досвід
  • Важливо змінити оточення та обстановку, перемикнутися на щось інше
  • Спілкуватися не тільки на тему поразки, а й на інші теми
  • Обов'язково будувати нові плани, рухатися далі та займатися тим, чим приємно

як переживати постійні невдачі

Чи можливо підготуватися до програшу

Чисельні поразки можуть викликати в людини негативні установки програшу. Як з цим боротись? Анна Кушнерук прокоментувала:

Комплекс, як комплексний обід, він складається з набору ситуацій, які підтверджують людині, що вона точно щось не зможе або не здолає. Виникає невротична реакція. Коли людина чогось дуже хоче спрацьовує реакція, що знову буде невдача. З цим вже потрібно працювати та відноситись до важливої справи, як до авантюри та до якоїсь дуже веселої події. 

Також треба навчитися «програвати» свою поразку. В японській культурі це означає «маленька смерть». Людина уявляє, що вона буде робити, якщо зазнає поразки та створює чіткий план. Плани на майбутнє — це ідеальна стратегія для того, щоб психіка мала змогу вас підтримати та працювати на вас, а не проти вас. 

Як із поразок зробити правильні висновки

Анна Кушнерук радить:

Згадати, що в житті неможливо програти. Ми живемо і це вже класно. При кожній поразці ми отримуємо досвід. Не варто фокусуватися на деталі поразки, є набагато важливші речі у житті, що допоможуть триматися та продовжувати боротися.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комплекс пряника або штучна доброта: чим небезпечне бажання будь-що подобатися іншим (коментує психоаналітик)

Дивіться відео сюжет з порадами психологині Анни Кушнерук: