Військовий капелан у проєкті "Хоробрі серця": про острів Зміїний та російський полон (ексклюзив)

Хоробрі серця
Військовий капелан у "Хоробрих серцях": історія Олександра Чокова

Героєм нового випуску "Хоробрі серця" став військовий капелан Олександр Чоков.

Поділитися:

Сьогодні о 20:30 на телеканалі “1+1 Україна” покажуть четвертий епізод проєкту Хоробрі серця, який буде присвячений обороні Чорного моря. Героями нового епізоду стануть військові, які відправляли російські кораблі на дно, створювали “бавовну” на Кримському мосту, а також збивали ворожі винищувачі з палуб та надувних човнів. 

Острів Зміїний, розташований за 37 км від українського узбережжя, має високе стратегічне значення в Чорному морі. Коли росіяни розповсюдили інформацію, що знищили його оборонців на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, з Одеси вирушив цивільний рятувальний корабель "Сапфір". На борту були два капелани, волонтер і лікар, які відправилися забрати тіла можливих загиблих. Росіяни зупинили корабель, і вони також потрапили в полон. Свою історію у проєкті "Хоробрі серця" детально розповів Олександр Чоков, капелан 501-го окремого батальйону морської піхоти, який був присутній на тому самому рятувальному судні. Редакція сайту також поспілкувалася з героєм та розпитала про пережитий досвід.

Яка головна місія/обов'язок військового капелана?

"Бути поруч з військовим. Для чого йому бути поруч? Професійна робота військового — знищити ворога, а капелана — підтримати його бойовий дух. Інше питання, як він це робить. Це молитва, слово, натхнення, підбадьорення, допомога військовим у будь-яких питаннях, сповідь тощо".

Ви пережили російський полон. Що допомагало вам не зламатися під тиском окупантів?

"По-перше, ми віряни. Є Господь. Коли ми звертаємося до нього в нашій молитві, він нам відповідає, допомагає. По-друге, людині потрібно знайти в собі мотиваційні важелі, які вона зможе натиснути, аби поставити собі задачу жити, вижити. Є завдання таке, і людина повинна вийти з цього полону. По-третє, рятувала допомога іншим людям. Як капелан я допомагав іншим військовополоненим у полоні. Мав спілкування, приймав сповіді, підбадьорював".

Яке ваше буденне життя сьогодні? Як проводите час поза службою?

"Я продовжую працювати у війську, тому вільного часу немає. Зараз всі працюємо на перемогу. Коли переможемо, мрію повернутися до мирного життя. Раніше я був пастором церкви, тож планую повернутися до церкви допомагати людям".

Якою була поведінка російських окупантів, та що чекало на Олександра у полоні, дізнайтеся у проєкті "Хоробрі серця". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Герой проєкту “Хоробрі серця” Дмитро Олійник про участь у найбільшому бою за Харків та відсутність підтримки ветеранів з боку держави (ексклюзив)

Герої проєкту “Хоробрі серця” про захист Харкова: чи було місто готове до повномасштабної війни, та яка ситуація зараз (ексклюзив)

Герой проєкту “Хоробрі серця” Ілля Вергун “Бостон” про свій рекорд зі знищення ворожих танків, ситуацію на фронті та рудого кота-побратима (ексклюзив)

Новини по темі