5 ефективних методів релаксації

Яка релаксація допомагає зняти напругу

Релаксація потрібна не тільки для зняття напруги. Вміння розслабитись може допомогти знизити прояв симптомів гастриту, гіпертонії та інших захворювань.

Поділитися:

Коли людина наповнена енергією, вона легко справляється з усіма завданнями. Та коли енергетичний тонус падає, то будь-яка дія перетворюється на проблему. Щоб уникнути такого стану, варто вчасно подбати про своє тіло.

На жаль, ми звикли звертати на себе увагу тільки тоді, коли щось починає боліти. Однак тіло здатне накопичувати втому, не сигналізуючи про це болем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 видів спорту, якими можна займатися усією родиною

Будь-яка напруга і негативні емоції, якщо ми їх не пропрацювали, накопичуються в м'язах. Це можна відчути, як хронічне напруження якоїсь групи м'язів. Внаслідок цього порушується нормальний кровообіг. Отже, певні групи клітин недоотримують корисні речовини або ж страждають від надлишку токсинів. У кінцевому випадку, це призводить до виникнення хвороб. Про яке щастя можна говорити, якщо людина постійно відчуває дискомфорт?

Ми пропонуємо дізнатись про методи релаксації, які допоможуть вийти з такого стану.

Самомасаж

Найкращим способом подолання стресу є розслаблюючий масаж. Втім, якщо ця послуга недоступна, проблему може вирішити самомасаж. Скористайтеся масажною олійкою і робіть легкі натискання та розтирання шкіри, м'язів та сухожиль. Це допоможе зменшити наслідки стресу, позбавить болю і напруження у м'язах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей

Дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі Нейронауки, повідомляє, що масаж знижує рівень кортизолу, підвищує рівень серотоніну та дофаміну в організмі. Серотонін і дофамін – це  нейромедіатори, які сприяють почуттю щастя.

Релаксація за допомогою напруги

Цей метод підійде не кожному. Він полягає у фізіологічній закономірності тіла – після сильної м'язової напруги автоматично настає м'язове розслаблення.

Що потрібно робити? По черзі напружувати та розслабляти всі м’язи тіла. Тренування починають, як правило, з правої руки. Розпочніть повільно, але максимально сильно стискати праву руку в кулаці, потім – у лікті. Сконцентруйте всі свої зусилля на цьому русі, а потім різко розтисніть руку – вона повинна зависнути. Запам'ятайте відчуття і запишіть, скільки часу розслаблення «трималося» в руці.

Аналогічним чином розслаблюють інші частини тіла. Ноги добре розслабляти, сидячи на стільці. Їх треба трохи підняти і сильно направити ступні ніг до себе. А щоб розслабити плечі, треба якомога сильніше «підтягнути» плечі до своїх вух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смузі-дієта: як схуднути на 5 кг за тиждень

Аудіорелаксація

Аудіорелаксація дуже проста у виконанні: одягаєш навушники і дотримуєшся вказівок диктора. Диктор просить розслабити певну частину тіла або просто спостерігати за нею. Так відбувається ефект розслаблення м'язів.

У аудіорелаксацію часто входить і візуалізація. Вам можуть запропонувати уявити себе у приємній обстановці – на морі, у горах чи у теплому ліжку. Через 10-15 хвилин можна відчути себе сповненим сил та енергії.

Самогіпноз

Оригінальний вигляд релаксації, який абсолютно не вимагає спеціальних поз або усамітнення в будь-якому місці. Досить навчитися «вселяти» у своє тіло потрібну інформацію. Наприклад, в разі скутості м'язів руки, варто «скомандувати» їм розслабитися.

З першого разу може й не вийти, але при регулярних спробах успіх забезпечений. Багато методів релаксації засновані на здатності психіки впливати на перебіг фізіологічних процесів. Головне – це повірити і тіло почне слухатися.

Релаксація на морі

Релаксація на морі впливає на психофізіологічний стан організму. Шум, звуки хвиль і прибою, візуальні образи, близкість води дозволяють досягати релаксації і заспокоєння без додаткових зусиль.

Поєднання активного і пасивного плавання допомагає поліпшити загальний тонус тіла. Комплекси та спа-готелі, що пропонують релаксацію на морі, доповнюють програму оздоровлення організму масажними процедурами, арома-і аудіотерапією, збалансованим раціоном, фізичною активністю, створенням спокійної атмосфери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 види спорту для швидкого схуднення

Новини по темі