Болючі місячні: причини проблеми та способи її вирішення

Що робити, коли болючі місячні
unsplash

82% жінок відчувають біль під час менструації.

Поділитися:

Менструальні болі – це жах багатьох жінок. Іноді біль під час місячних такий сильний, що це порушує звичайний спосіб життя. Кожна з нас хоче впоратися з неприємними відчуттями, однак не всі знають, як це зробити без застосування лікарських засобів і знеболювальних.

Найчастіше менструальні болі у жінок – не дуже сильні, але вони можуть створювати дискомфорт. Багато жінок під час місячних страждають від нудоти і діареї. Іноді до цих спазмів додається ще й біль у спині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наше здоров'я: Синдром хронічної втоми

Чому з’являються болі при місячних?

Втома та недосип. Хронічний недосип – одна з причин хворобливих місячних. На фоні втоми може виникнути гормональний дисбаланс, який призведе до збільшення тривалості місячних, спазмів та болю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і коли краще їсти фрукти: 5 порад дієтолога

Перенапруження. У випадку, якщо болі нерегулярні, вони можуть з'являтися через зниження порогу больової чутливості, яке відбулося через психологічне або фізичне перенапруження.

Захворювання. Крім того, болі при місячних можуть виникнути внаслідок захворювання нервової системи або сечостатевих органів, при недорозвиненій матці або такій, що має перегин, через запальні процеси, рубцеві звуження шийки матки, пухлини, кісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Циклічне або інтервальне голодування: Швидкий ефект без шкоди для здоров'я

Як зменшити біль під час місячних?

Жінкам з болючими менструаціями слід вести календар, де вказувати тривалість місячних, симптоми, інтенсивність кровотечі, характер болю. У щоденнику менструацій варто також фіксувати варіанти полегшення болю. Це надалі допоможе визначити ефективність того чи іншого засобу. Крім того, графік ваших місячних допоможе гінекологу визначити причину проблеми. Так, нерегулярний графік менструацій вказує на гормональний збій, а його легко відкорегувати медикаментозно.

Ми відібрали способи, які допоможуть вам зменшити болі при менструації.

Йога та медитація

Біль при місячних – наслідок перенапруження в області живота. Один з найефективніших способів зняти напругу – розслабити ці м'язи. Запишіться на курси йоги або медитації. Асани допоможуть фізично розслабитися і привести до ладу емоційний стан. Йогою можна займатися вдома самостійно, варто лише врахувати, що не всі асани можна виконувати під час місячних.

Тепло

Найкращий варіант – залізти під ковдру і посидіти з чашкою гарячого чаю. Можна прикласти грілку до низу живота, але це не завжди можливо. Якщо потрібно вийти з дому і зайнятися справами, одягніться тепліше. Вибирайте одяг, який не створює дискомфорту в області живота – без міцних поясів. Теплий душ теж допоможе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як встигнути все: 5 простих правил тайм-менеджменту

Харчування

Правильний раціон позитивно впливає на перебіг менструації і загальний стан здоров'я жінки. За кілька днів до місячних слід вживати більше фруктів, овочів, не варто переїдати, рекомендується обмежити жирну і солодку їжу, продукти з борошна, ковбасні вироби.

Необхідно вживати достатню кількість рідини (2-2,5 л на день), свіжі фруктові та овочеві соки. Крім того, корисні гарячі чаї з травами (ромашка, м'ята та інші).

Зручна поза

Якщо є можливість прилягти, то постарайтеся підняти ноги вище або лягти на бік, зігнувши коліна.

Не завжди біль при менструації можна зменшити самостійно. Зверніться за медичною допомогою, якщо у вас з'явилися такі тривожні симптоми: надто сильна кровотеча, проміжок між місячними становить менше трьох тижнів, тривалість менструації збільшилася до тижня і більше, з'явилася кров в проміжку між місячними, є висока температура, озноб і запаморочення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наше здоров'я: ПМС: як з ним боротися?

Новини по темі