Як зробити вечерю корисною

Як зробити вечерю корисною
1plus1.ua

Відмова від вечері – одна з найпоширеніших помилок, людей, які намагаються позбутись зайвих кілограмів. Легка та своєчасна вечеря – це запорука здорового сну, міцного здоров'я і гарного самопочуття.

Поділитися:

Лікарі-дієтологи і гастроентерологи переконані: вечеряти потрібно обов'язково. Головне – робити це правильно, шкідлива вечеря гірша за її відсутність.

Ми зібрали 7 правил корисної вечері.

1. Звертайте увагу на розмір порції і співвідношення продуктів. Те, що поміщається у двох долонях – ваша стандартна порція. В середньому це приблизно 350 г для чоловіків і 250 г для жінок. Важливе правило: овочей та зелені на тарілці повинно бути вдвічі більше, ніж білка.

2. Відмовтесь на вечерю від фруктів. Їх споживати краще в ранкові і денні години. Банани, яблука, апельсини підходять для сніданку і обіднього десерту. У цих плодах багато речовин, які будуть підтримувати організм в тонусі протягом кожного дня. Вночі цього організму не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: Аджика Слави Камінської

3. На вечерю не варто їсти надто солоні продукти. Сіль затримує воду, викликає набряки і заважає виведенню накопичених за день шкідливих речовин. Це перешкоджає повноцінному відпочинку і відновленню організму.

4. Обов'язково додайте у вечірнє меню салати: листяні, овочеві, фруктові, можна додати горіхи і куряче відварне м'ясо. Це покращить травлення і не зашкодить фігурі.

5. Фахівці вважають, що останній прийом їжі повинен відбуватись не пізніше, ніж за 3-4 години до сну. Пізніший прийом їжі загрожує тим, що вечеря не встигне перетравитися, організм не зможе повноцінно відпочити вночі і на ранок людина прокинеться невиспаною та з зайвими кіло на вагах.

6. Ввечері не варто пити каву, какао або міцний чай (як чорний, так і зелений). Кофеїн може викликати безсоння. З тієї ж причини не варто їсти на вечерю шоколад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: Запечена кукурудза від Олексія Душки

7. Важливо подумати про калорійність порції. Середня калорійність вечері – до 400 ккал. Правильний прийом їжі перед сном має бути збалансованим, але не калорійним: ідеально, якщо на вечерю буде 20-25% загальної калорійності денного раціону.

Якщо ж ви на дієті та намагаєтесь схуднути, вечеря має бути легкою, але не може обмежуватися яблуком або склянкою кефіру. Вибирайте ситні страви, їжте свіжі овочі і ягоди. Дуже корисні для тих, що худнуть всі види капусти. Морська капуста на вечерю подарує відчуття ситості, а квашена допоможе уникнути проблем з травленням.

Корисно додавати в страви для вечері спеції і прянощі, які прискорюють обмін речовин. Це гострий перець, імбир, коріандр, часник, гірчиця, хрін, кориця. Корицю можна додати в кефір, а імбир в салатну заправку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірковий рецепт: Дієтичні млинці від Лори Філіппової

Якщо ввечері хочеться з'їсти що-небудь солодке, можна випити трав'яного чаю з ложечкою меду. Підійде м'ята, ромашка, липа, меліса. Якщо не любите чай на травах, можна просто заварити зелений чай або спробувати оригінальний яблучний чай з корицею і апельсином.

Смачної вечері!

Новини по темі