Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Боїшся погладшати? Розвінчуємо міфи про жирні продукти

дівчина фаст фуд салат
Все, що варто знати про жири.

Слово «жир» багатьох лякає. Люди, які намагаються харчуватися здоровою їжею, бояться жирних продуктів. У своїй книзі «Їж, пий, худни» зірковий дієтолог Наталія Самойленко розвінчує усі міфи про користь та шкоду жирів. 

Дієтолог наголошує, що жири допомагають нам швидше відчути себе ситими і забезпечують нас енергією. Вони беруть участь у формуванні клітин тіла. До того ж жири - незамінні для імунітету.

На жаль, жири отримали лиху славу через високу калорійність. Тому багато хто не хоче й чути слів «масло», «насіння», «риб’ячий жир», «горіхи». Але! Не можна забороняти абсолютно всі харчові продукти, що містять жир. Є корисні й шкідливі вуглеводи, і так само є корисні й шкідливі жири. У нашому раціоні повинні бути, звичайно ж, корисні жири, а це — насичені, мононенасичені й поліненасичені жирні кислоти.

Щоб зрозуміти, які жири корисні для твого організму, а які можуть йому нашкодити, варто дізнатися про деякі особливості жирів та продуктів, у яких вони містяться.

Жири поділяють на насичені та ненасичені

Насичені жири не можуть вступати в хімічну взаємодію з іншими молекулами й долучатися до біохімічних реакцій. А надлишок жиру, який не може брати участі в обмінних процесах, організму не потрібен, тому він буде накопичувати його в жирових клітинах. А це зрештою призведе до ожиріння.

Але це не означає, що насичені жири повністю шкідливі. Вони теж нам потрібні! Тільки в невеликій кількості. Насичені жири є «будівельним матеріалом» для стероїдних гормонів і структурним компонентом кліткових мембран. Частка насичених жирів у добовій калорійності раціону повинна бути лише 5–7%. Тож подивись уважно, що лежить на твоїй тарілці, і переглянь свій раціон.

Ненасичені жири - це здебільшого добрі жири, що позитивно впливають на наше здоров’я. Вони підтримують важливі метаболічні процеси в організмі. Наприклад, знижують рівень «поганого» холестерину. Однак, знову ж таки, ненасичені жири корисні лише в поміркованих дозах.

Ось декілька правил застосування жирів:

1.  Обмеж споживання насичених жирів. Їхня калорійність має бути в межах 5–7% від загальної добової калорійності раціону. 

2. Уникай жирних сортів м’яса, зокрема свинини, баранини. Також утримуйся від споживання шкірки птиці — у ній накопичується все найшкідливіше. 

3. Відмовся від молока, вершків та морозива. Суттєво обмеж споживання сирів, у тому числі м’яких, домашнього сиру тощо. 

4. Урегулюй надходження калорій в організм. Найбільше калорій має надходити в організм із жирами Омега-3, тобто із морською рибою, авокадо, оливковою олією, горіхами — мигдалем, фісташками, кедровими та волоськими, з гарбузовим та лляним насінням, чіа. 

5. Наклади табу на смажені продукти. У розжареній олії можуть утворитися вільні радикали, канцерогени й токсичні речовини. Пам’ятай, що навіть корисні жири можуть стати шкідливими для організму в процесі обробки високими температурами. 

6. Не використовуй рослинну олію після закінчення терміну її придатності. Адже у ній утворюються продукти перекисного окислення ліпідів. Ці речовини є токсичними для організму людини. З тієї ж причини зберігай рослинну олію в щільно закритій скляній пляшці в темному місці.

Більше цікавої інформації про здорове харчування читайте у книзі Наталії Самойленко «Їж, пий, худни», яку випустило видавництво «Книголав». До слова, нещодавно відбулася презентація книги Наталії Самойленко «Їж, пий, худни» у київському готелі TSARSKY.

Читай більше матеріалів на тему здорового харчування на 1plus1.ua: 

1. ТОП шкідливих напоїв, від яких ми товстішаємо

2. 5 простих домашніх напоїв для тих, хто худне до літа

3. Чому ми гладшаємо у шлюбі

4. Скажіть «ні» передчасному старінню: Як створити правильний б'юті-раціон
 

2019-06-08