Чим корисні різні види меду для організму: липовий, гречаний, рапсовий, акацієвий, конюшиновий мед та мед з різнотрав'я

Різні види меду та їхня користь для організму
Рexels/Anthony

Мед —  це не тільки смачні солодкі ласощі, а ще й ефективний засіб лікування різноманітних хвороб. Його використовують для лікування простудних захворювань, бронхітів, в косметології, тощо. Бджолярі пропонують різні види меду. Який же з них вибрати?

Поділитися:

Мед має безліч цілющих властивостей, що забезпечені його найбагатшим складом, в якому присутні: глюкоза, фруктоза, магній, калій, мінерали та вітаміни, каротин, білок, залізо, натрій та кальцій. Завдяки такому складу мед допомагає впоратися з різними хворобами, зміцнює імунітет, позитивно впливає на стан шкіри, пробуджує апетит, бореться з поганим настроєм та безсонням. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити натуральний мед від підробки та чи можна додавати його в гарячий чай? (розповів хімік)

Які бувають види меду

Існує багато видів меду в залежності від сезону збору нектару та квітів з яких його збирали. Кожен з видів меду корисний у певній області застосування.

►Гречаний мед — має специфічний аромат та смак. Він буде корисний при серцевих болях, для зміцнення серцевого м'яза, профілактики та лікування ішемії, та при стенокардії. Гречаний мед добре зарекомендував себе при гіпертонії та ниркових захворюваннях. Він є легким діуретиком. Відомо, що гречаний мед призначають при зниженому імунітеті, цукровому діабеті, але під пильним контролем лікаря, при неврозах та стресах. Він добре заспокоює та бореться з безсонням. 

Липовий мед — один з найкорисніших видів меду. Він дуже ефективний при лікуванні простудних захворювань, бо має потогінні властивості, добре справляється з високою температурою та кашлем. Липовий мед добре заспокоює нервову систему та бореться з безсонням. Його часто призначають при грипі, бронхіті, запаленні легенів, проблемах із кишечником та при запаленнях сечового міхура. 

Акацієвий мед — вважається універсальним видом меду та підходить для лікування більшості захворювань. Він має дуже гарні антисептичні властивості, допомагає при проблемах зі шлунково-кишковим трактом, нирками та жовчним міхуром. Рятує від безсоння та нервових розладів. 

Конюшиновий мед — має відхаркувальну та сечогінну дію. Він ефективно знижує артеріальний тиск, допомагає при проблемах з серцево-судинною системою. Стимулює роботу печінки та кишечника. 

Мед з різнотрав'я — використовується як загальнозміцнювальний засіб, відповідає за гарну роботу кишечника та здоров'я печінки. Цей вид меду часто використовується в косметології при різноманітних захворюваннях шкіри.  

Мед із рапсу — підвищує імунітет, покращує склад крові та бореться з анемією, виводить токсини, нормалізує роботу печінки та жовчного міхура, бореться з захворюваннями шкіри (язви, відкриті рани) та запальними процесами в організмі, відновлює гормональний баланс. Мед із рапсу допомагає при токсикозі у вагітних жінок.  

Польовий мед — дуже гарно заспокоює нервову систему, бореться з головними болями та безсонням. Мед з польових квітів сприяє стабілізації серцевого ритму, допомагає при болях в сонячному сплетінні.

Також дуже корисним вважається мед з соняшника, вереса, каштану, мед хвойних порід дерев. 

►Оптимальна доза для вживання меду — 4 чайні ложки щодня.

►Мед краще засвоюється організмом, якщо приймати його за 1 год або через 3 години після вживання їжі.

►Для досягнення максимального лікувального ефекту, мед необхідно ненадовго затримувати в ротовій порожнині.

в чому користь меда для організму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Яблучний Спас: апетитний яблучний пиріг, запечені яблука з фруктами та яблучні мафіни (ТОП-3 простих рецепта)

Протипоказання до вживання меду

Попри велику кількість лікувальних властивостей мед має й протипоказання до вживання:

  • Не рекомендується вживати мед при алергії на цей продукт і його компоненти зокрема
  • Мед може викликати розлад шлунку, свербіж або висипання 
  • Мед з обережністю потрібно застосовувати при цукровому діабеті
  • Мед не рекомендується давати дітям до 2-х років

Дивіться відео рецепт приготування брускети з персиком і медом:

Новини по темі