Як відрізнити натуральний мед від підробки та чи можна додавати його в гарячий чай? (розповів хімік)

Як визначити якісний мед за смаком, кольором і запахом? Скільки цукру містить мед і чому ціни на цей вид смакоти суттєво зросли?

Поділитися:

За обсягами виробництва меду у світі Україна залишається в першій п'ятірці. Однак експерти застерігають: чверть всього меду, який з'являється на ринку – підробка. Як визначити, який перед вами мед: оригінальний чи фальш розповів в ефірі денного шоу "Твій день" хімік Гліб Репіч.

Скільки цьогоріч коштує мед?

Цього сезону за літр такого смаколика доведеться заплатити 250 грн: майже на 50 грн дорожче, аніж минулого року. Проте це не межа: пасічники кажуть, що ціна на мед зростатиме. Затяжні травневі дощі вплинули на збір акацієвого меду, а він вважається найкращим і на нього найбільший попит. Окрім того, нестабільна погода літом з дощами та пекельною спекою позначилося на зборі меду в липні та червні. Через температурні перепади бджоли запасають його мало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка Оксана Линів розповіла про 12 хв овацій та запрошення від Ангели Меркель: перша жінка-диригент, яка відкрила знаменитий Байройтський фестиваль класичної музики

Розкладаємо мед на молекули: яким повинен бути гарний мед?

Нещодавно хімік стикнувся з проблемою – люди часто звертають увагу на колір: 

От якщо мед дуже світлий, то його брати не треба. Але я одразу скажу, що мед дуже різнобарвний! Колір – не показник. А те, на що треба звернути увагу – це щільність та те, наскільки він сахаризується. Але якщо ми купуємо мед восени, весь мед повинен бути зацукрований, окрім меду спілої акації. Проте якщо навіть мед спілої акації зацукрований, то це не значить, що він поганий. Навпаки: це означає, що в цього меду гарне співвідношення цукру до вологи. 

Влітку гарний мед повинен стелитися, малювати по поверхні. Якщо він не стелиться, то такий мед або розраджений, або зібраний рано, або дуже вологий і зіпсований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно нарізати кавун: Влад Яма показує філігранний спосіб свого батька та інші цікаві методи нарізання ягоди

Як визначити якість меду, скуштувавши його? Гліб Репіч розповів:

Найкращий фальсифікатор меду – бджоли. Ви повинні скуштувати: мед повинен мати виражений смак та запах й трохи дерти горло. 

При нагріванні мед виділяє токсичні речовини: правда чи міф? Хімік розповів, що це – однозначно неправда з інтерпретацією наукових досліджень. Мед можна додавати в гарячий чай!