Чому ви не висипаєтесь: 7 причин

Безсоння: 7 найпоширеніших причин проблем зі сном
unsplash.com

Проблеми зі сном регулярно виникають у 30-45% людей.

Поділитися:

Хороший сон позитивно впливає на життєдіяльність організму. Він поліпшує продуктивність, покращує розумові процеси та зменшує негатив. Однак іноді лягти спати вчасно дуже складно.

Ми зібрали 7 найпоширеніших факторів, які допоможуть з'ясувати чому ви не висипаєтесь.

1. Гіподинамія

Навіть, якщо ви маєте хороший сон, щоденні фізичні вправи повинні бути щоденною частиною життя. Тренування стимулюють розвиток продуктивних звичок упродовж дня. Залежно від того, як ви будете тренуватися, сон буде міцніше і результативніше.

2. Кава

Залежність від кави теж може впливати на сон. Кофеїн блокує аденозин, нейромедіатор, який накопичується в мозку весь день, щоб до вечора ви відчували себе сонним. Навіть якщо ви випили каву за шість годин до сну, в вашому організмі виробиться менше аденозину, і заснути буде складніше. Крім того, кава може «збивати» ваш біологічний годинник.

3. Нестача часу на розвантаження перед сном

Більшості людей необхідно як мінімум дві години відпочинку перед тим, як лягати у ліжко. За цей час вони вечеряють, наводять лад у оселі, спілкуються і розслабляються. Чим швидше ви прийдете додому, тим простіше вам буде лягти спати раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 простих вправ для ранкової зарядки

4. Поза

Найкраще спиться тим, хто лягає на спину або на бік, підібгавши ноги. Гірше - любителям спати на животі. Хребет і м'язи в цій позі не розслабляються, грудна клітка задавлена та ускладнене дихання. Для людей з атеросклеротичним ураженням судин, захворюваннями серця і легень сон на животі взагалі небезпечний.

5. Відмова від вечері

Лягати спати голодним не можна, так само як і після ситної вечері. У першому випадку вас можуть розбудити спазми і біль в шлунку, у другому - надлишок соляної кислоти, який може спровокувати печію. Саме тому за 2-3 години до сну потрібно поїсти. Найбільше це стосується тих, хто страждає на цукровий діабет. Тривала відсутність їжі може стати причиною гіпоглікемії (зниження рівня глюкози в крові).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які допоможуть заснути

6. Гормони

Одна з причин безсоння  - гормони. 70% жінок скаржиться на проблеми зі сном під час менструації, коли рівень гормонів значно занижений. Прихід менопаузи також може викликати безсоння.

7. Страшні сни

Час від часу такі сновидіння бувають у кожного. Звичайно, дуже неприємно прокинутися посеред ночі від переляку і до ранку не стуляти очей. Але з іншого боку, психологи стверджують, що наш мозок, проектуючи уві сні якісь події, намагається таким чином позбавитися від нав'язливих і неприємних думок або спогадів.

Інколи для відновлення нормального і здорового сну необхідна професійна лікарська допомога.

Спіть правильно та зустрічайте новий день з радістю! На добраніч.

Новини по темі