Коли День Конституції України: точна дата свята та його історія

Коли День Конституції України 2022: точна дата святкування, історія свята
freepik.com

Коли відзначається День Конституції в Україні, яка його історія.

Поділитися:

День Конституції України — це одне з найбільш значущих свят нашої країни з точки зору процесу державотворення. Основний закон держави було прийнято у 1996 році, 26 років тому. День Конституції сьогодні особливо важливий для нас, у часи, коли Україна бореться за свою державність у кривавій війні з російським агресором.

Конституція (лат. constitutio — установлення, устрій, порядок) — це основний державний документ (закон), який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства та громадян. Інші закони держави, як правило, спираються на конституцію. Тому прийняття своєї власної конституції мало величезне значення для функціонування молодої держави Україна у правовому полі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичне рішення: Україна отримала статус кандидата в Євросоюз

Коли святкують День Конституції України: дата 

День Конституції в Україні святкують у дату прийняття основного закону держави – 28 червня. Тож дата святкування Дня Конституції є фіксованою і не змінюється у різні роки. День Конституції України 2022 припадає на вівторок.

Коли відзначають День Конституції України: історія свята

Основний закон держави Україна був прийнятий в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Сталося це на п'ятий рік після проголошення незалежності нашої держави. Процес прийняття Конституції України був непростий: майже добу депутати Верховної Ради не могли дійти згоди і не виходили із сесійної зали. Через 23 години безперервних дебатів 315 народних обранців таки проголосували за прийняття Конституції України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна річ з автографом Президента та знамениті марки від Укрпошти: як отримати подарунок з історичною цінністю до Дня Конституції України

Ухвалення Конституції України закріпило правові основи незалежної держави, її територіальну цілісність і суверенітет. Даний закон сприяв подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Після прийняття закону про Конституцію в сесійний зал парламенту був урочисто внесений синьо-жовтий державний прапор і прозвучав національний гімн України.

Конституція України: цікаві факти

► Президент України виступає гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності й дотримання Конституції України, прав і свобод українського народу.

► Першою Конституцією в історії нашої держави був документ, написаний в 1710 році українським гетьманом Пилипом Орликом. Це був історичний документ, що встановлював права та обов'язки членів Війська Запорізького, але в Україні він так і не був офіційно затверджений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті легендарних Scorpions у Кракові розгорнули величезні прапори України та Польщі

Чи буде вихідний на День Конституції 2022?

Щороку День Конституції України був офіційним вихідним, якщо ж він припадав на суботу чи неділю, наступний будній день автоматично ставав вихідним. Проте цього року буде не так: статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів. Відповідно 28 червня, День Конституції України, в 2022 році буде звичайним робочим днем, робота в який оплачується у звичайному порядку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у червні 2022 Україна: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Дивіться сюжет "Сніданку з 1+1" про історію прийняття Конституції Пилипа Орлика:

Новини по темі