Коли треба купатися на Чистий четвер 2022: традиції та прикмети

Купання на Чистий четвер: правила та традиції
pixabay.com/JillWellington

Великодні традиції: коли слід купатися у Чистий четвер?

Поділитися:

Цього року Великдень православні християни святкують 24 квітня. Зараз же триває останній тиждень перед святом, який називається Страсний тиждень, або Страсна седмиця. Кожен день цього тижня має особливе значення для вірян. 21 квітня буде Чистий четвер, з яким пов'язано багато традицій і народних прикмет. Зокрема в цей день прийнято купатися. Коли треба купатися на Чисти четвер 2022?

Чистий четвер: коли відзначається і що означає для вірян

Чистий четвер (Великий четвер) щорічно відзначається за 3 дні до Великодня. Цього року він припадає на 21 квітня. В останній четвер перед Великоднем віряни згадують такі ключові події земного життя Ісуса, як Таємна вечеря, обмивання ніг апостолів. У храмі проходить служба, згадуються випробовування, які Ісус пройшов перед стратою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страсна п'ятниця: що не можна робити

У Чистий четвер треба очистити всі свої думки і тіло. Тому варто багато молитися, а також покупатися. Коли і як правильно це робити відповідно до традицій?

Коли купаються на Чистий четвер: традиції

Купаючись у Чистий четвер, слід дотримуватися таких правил:

►Скупатися ще до сходу сонця. 21 квітня 2022 року у Києві сонце зійде о 05:52. Тому скупатися у Чистий четвер 2022 варто близько 5 години ранку.

►Вмитися на Чистий четвер слід водою зі срібної ложки чи будь-якого іншого срібного предмету. Вважається, що це зміцнить здоров'я та подарує красу.

►Під час купання варто на Чистий четвер варто молитися, щоб змити всі свої гріхи. У молитві треба звертатися не лише до Ісуса та Матері Божої, а й до свого Ангела Охоронця, який буде оберігати увесь рік.

►Краще купатися стоячи, щоб вода вільно стікала по тілу і гарно його омивала. Вода повинна бути прохолодною. Вважається, що таким чином тіло і душа краще очистяться від бруду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень 2022: що печуть на свято у різних країнах (Польща, Італія, Угорщина та інші країни)

Народні прикмети на Чистий четвер

Існує декілька народних прикмет на Чистий четвер перед Великоднем:

►В цей день не варто давати в борг, оскільки разом з позиченими грошима достаток на весь рік покине оселю.

►Якщо на Чистий четвер йде дощ, залишок весни цього року буде прохолодним.

►Якщо на Чистий четвер тепла, сонячна погода, літо буде раннім, а травень лагідним.

►На Чистий четвер слід прибрати в оселі, а у воду для миття підлоги покласти монети – до багатого року.

На Чистий четвер також прийнято пекти паски та фарбувати яйця. Дивіться відео, як зробити золоті крашанки з мармуровим ефектом:

Новини по темі