Великдень 2022: що печуть на свято у різних країнах (Польща, Італія, Угорщина та інші країни)

Пасха 2022: відповідники паски у різних країнах (Польща, Італія, Угорщина та інші країни)

Які існують альтернативи до української паски у різних країнах?

Поділитися:

Незабаром Великдень: в Україні він святкується 24 квітня, а у європейських країнах, де більш поширена католицька Пасха, раніше на тиждень, 17-го. В цей же день православні християни східного обряду святкують Вербну неділю.

За даними ООН, більше ніж 4.5 мільйонів українців залишили свою країну, рятуючи своє життя та своїх рідних від війни, яку розв'язала росія проти України. Саме тому багато українців, перебуваючи за кордоном, можуть не мати можливість придбати наш традиційний Великодній хліб. Але можуть придбати аналог: в інших культурах є відповідники нашій пасці. Які вони у кожній країні, читайте далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим прикрасити паску до Великодня 2022: цікаві та незвичні ідеї

Польський Великодній хліб

У Польщі він має назву бабка — солодка випічка з дріжджового тіста характерної форми (висока та пухка), часто з додаванням родзинок та ванілі. Зверху бабу посипають цукровою пудрою або покривають шоколадною глазур'ю. В Україні він отримав назву ромова баба.

Ще в Польщі поширене печиво мазурки. Воно пісочне з фруктовим та горіховим наповненням. Традиційні мазурки роблять зі сливами або яблуками, але сучасна мазурка робиться частіше з апельсинами або лимонами.

бабка  ФОТО: Instagram/caramel_pl

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖБілкова глазур на паску, желатинова та шоколадна: рецепти та ідеї (4 варіанти)

Італійські Великодні хліби

Великодня голубка або великодня коломба — це італійський традиційний солодкий хліб, аналог двох відомих італійських різдвяних хлібів — панетоне та пандоро. Тісто для голубки виготовляється подібно до панетоне: з борошна, яєць, цукру, натуральних дріжджів та масла. Але, на відміну від панетоне, коломба зазвичай містить зацукровану шкірку і не має родзинок. Потім тісто формують у формі голуба (італійська коломба) і до випікання заливають перловим цукром та мигдалем.

коломба  ФОТО: uk.wikipedia.org

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПаска в мультиварці: покроковий рецепт приготування великодньої паски

Угорський та сербський Великодній хліб

У цих країнах традиційний святковий хліб має назву калач. Випікають його з вчиненого тіста, як правило, плетеним з трьох-чотирьох качалочок. Часто в цього хліба є посередині дірка, як і у польської бабки.

калач ФОТО: shuba.life

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк приготувати крафін на Великдень: рецепт святкової випічки

Болгарський, македонський та румунський Великодній пиріг

Козонак (або козунак) — це народний кондитерський виріб. Він може бути всередині скрученим рулетом по мотивах крафіну з додаванням маку, або може бути порожнім з додаванням родзинок. Зазвичай має форму "цеглини".

Козонак  ФОТО: milina.md

Ще в Румунії часто роблять сирну паску, рецепт якої є на нашому сайті.

паска ФОТО: Instagram/marysina_kyxnya.cafe

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли краще пекти паску: церковні рекомендації та народні традиції

Нідерландський Великодній хліб

Паастол — традиційний нідерландський фруктовий хліб овальної форми, зроблений по мотивах різдвяного хліба керстстол. Хліб містить сушені фрукти, родзинки й смородину, лимон і апельсинову цедру, воду, молоко, вершкове масло, цукор, ваніль і корицю. Більш розкішний сорт може включати подрібнені волоські горіхи, мигдаль або фундук.

Паастол ФОТО: uk.wikipedia.org

Хорватський та Чорногорський Великодній хліб

Пинця (також паґачасирниця або пинзя) — це солодкий хлібний коровай зі знаком хреста, який вирізають ножем перед випіканням, на верхній стороні. Так званий традиційний солодкий рулет Хорватії та Чорногорії.

пинця ФОТО: uk.wikipedia.org

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩо святять на Пасху: вміст великоднього кошика

Португальський Великодній хліб

У Португалії він має назву фолар (або фоляр). Форма і конкретний рецепт відрізняються регіон від регіону так, що десь виходить солодка випічка, а десь — солона. Фолар іноді подають з вареним яйцем, який символічно представляє відродження та Воскресіння.

фолар  ФОТО: uk.wikipedia.org

Грецький, вірменський та турецький Великодній хліб

Там Великодній хліб має назву цукері. Це солодкий святковий хліб, виготовлений з борошна, молока, масла та цукру, зазвичай приправлений апельсиновою цедрою, смолою мастики або махлабом. На ньому часто також зверху формують хрест.

цукері ФОТО: uk.wikipedia.org

Новини по темі