МОЗ спростило умови щеплення від COVID-19 для дітей від 12 років: що змінилося

МОЗ спростило умови вакцинації підлітків від COVID-19
Pixabay/geralt

Відтепер достатньо просто записати дитину до будь-якого пункту чи центру щеплень.

Поділитися:

Міністерство охорони здоров’я України спростило умови для щеплення від COVID-19 для дітей віком від 12 років. У МОЗ скасували вимогу про обов’язкову наявність усіх рутинних щеплень для вакцинації від коронавірусу

Відтепер для того, щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Із собою необхідно мати свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років) для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я.

Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна. Для щеплення дітей віком від 12 років використовують виключно вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Для вакцинованих від коронавірусу також є можливість генерації дитячого COVID-сертифікату у застосунку "Дія". Нагадаємо, що українцям віком від 12 до 18 років також виплатять по 1000 гривень за повний курс вакцинації від COVID-19 за програмою "єПідтримка". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакциновані бустерною дозою отримають новий COVID-сертифікат: коли та скільки діятиме

Раніше МОЗ рекомендувало щеплювати дітей віком від12 років від COVID-19 за умови наявності у них всіх обов’язкових рутинних щеплень. Водночас, у МОЗ наголошують, що вчасне проведення обов’язкових рутинних щеплень, передбачених національним календарем, залишається важливим, адже захищає дитину від 10 небезпечних інфекційних хвороб.

До 12 років (включно) діти в Україні мають отримати щеплення: 

  • від гепатиту В (три дози, завершений курс вакцинації); 
  • туберкульозу (1 доза, завершений курс);
  • кору, паротиту, краснухи (2 дози, завершений курс);
  • дифтерії, правця (5 доз);
  • кашлюка (4 дози, завершений курс);
  • поліомієліту (5 доз);
  • хіб-інфекція (3 дози, завершений курс).

У 14 років потрібно завершити курс вакцинації від поліомієліту (6 доза), а у 16 – зробити щеплення від дифтерії та правця, яке буде потрібно повторювати кожні 10 років.

Нагадаємо, що на початку січня в Україні усім громадянам віком від 18 років дозволили бустерне щеплення проти COVID-19. Водночас, в Україні планують скоротити термін дії COVID-сертифікатів з одного року до дев'яти місяців.

Тисяча гривень за вакцинацію: на що витрачають гроші українці, дивіться у сюжеті:

Новини по темі