Сердак та тайстра: дизайнери костюмів гурту Kalush Orchestra розповіли про образи українців на Євробаченні 2022

Образи учасників гурту Kalush Orchestra на "Євробаченні-2022": найцікавіші деталі з інтерв'ю дизайнерів костюмів
gettyimages.com

Колоритні образі учасників гурту Kalush Orchestra на сцені "Євробачення-2022": інтерв'ю з дизайнерами костюмів.

Поділитися:

Вчора, 10 травня, відбувся перший півфінал "Євробачення-2022". Незмінним коментатором був ведучий 1+1 Тімур Мірошніченко. 10 країн, включно з українськими представниками Kalush Orchestra, пройшли у фінал шоу. На сцені гурт виконував пісню "Stefania", яка присвячена мамі фронтмена гурту Олега Псюка Стефанії. Проте за час війни пісня набула нових сенсів — тепер текст пісні не тільки про маму як неньку, а й про неньку-Україну.

Номер Kalush Orchestra був енергійним, драйвовим та водночас колоритним, адже все, від спецефектів до костюмів, були зроблені за національними мотивами. Артисти були одягнені у точні копії давніх народних костюмів, а також в автентичні речі віком близько 100 років. Над костюмами гурту працювали дизайнер Назар Дідик, етнографиня, галеристка і дизайнерка Роксоляна Шимчук, а також художниця з костюмів Ольга Карпів. Для "МУЗВАРУ" вони розповіли, як створювали образи Kalush Orchestra.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Потрібно показати нашу культуру, живу музику, яка дуже цікава і має свій почерк», – Kalush Orchestra розповіли про свою місію на Євробаченні 2022

Загалом дизайнерами було зібрано декілька різних образів, але абсолютно всі були наповнені національними елементами. За словами дизайнерки Роксоляни, для кожного учасника гурту вона намагалася надати декілька варіантів костюмів та елементів до них, аби поєднати їх та створити гарну композицію для для виступу на сцені "Євробачення"

Дивіться також детальний допис в Інстаграмі на сторінці spravzhnia.ua з описом кожного з елементів костюму:

На солісті гурту Тимофії була сорочка та черес — широкий оздоблений шкіряний пояс. Його образ повністю відтворює традиційний гуцульський стрій, а його одяг — це автентичні речі із поєднанням досконалої репліки національного гуцульського вбрання. Гордість луку — старовинний сердак (свитка). Цікавий факт: колись цей сердак принесли художниці з костюмів Ользі та сказали:

"Я відчуваю, що він має бути у вас. В ньому є історія і сила, яка ще розкриється".

Сердак — це традиційний верхній одяг крою в перекидку, з клинами, вставленими з боків, що робить його розширеним донизу. Цей одяг шили з чорного або коричневого сукна. На такому тлі виразно виділялися кольорові вовняні шнурки, кульки, китички й навіть шви, підкреслені вишивкою червоними нитками. У сердаку найрозкішніше оздоблювали нагрудну частину, де переважали великі вовняні кульки, китиці, іноді вишивка.

Черес — широкий ремінь, виготовлений із юхтової шкіри, що є невід'ємним елементом традиційного святкового чоловічого костюма горян, з декількома ремінцями та невеличкими кишеньками, мідними та латунними пряжками, заклепками.

Калуш (Тимофій) ФОТО: Суспільне

Фронтмену гурту Олегу Псюку було важливо зберегти рожеву панаму, тим самим поєднати сучасність та старовинні елементи в одязі. Спочатку у дизайнерів була ідея одягнути Олега у верховинську сорочку, але все ж зупинилися на буковинському каптурі, який доповнює біла стилізована сорочка та хустина.

Кептарі оздоблювали аплікацією зі шкіри, сплетеними кісками, вишивкою, металевими ґудзиками, різноманітними пластинками, капслями.

Хустка, яку Олег зав'язав на пояс, несе для всіх українських регіонів сакральне значення. Воїни та козаки брали хустину матері, або коханої дівчини з собою в походи та битви, а хустини слугували їм оберегом від біди. Також у знак кохання дівчинки дарували хлопцям вишиті власноруч хустини, і хлопці носили на поясі.

Калуш (Олег Псюк) ФОТО: Суспільне

Бек-вокаліст Олександр Таб був вбраний в автентичну колекційну буковинську тайстру (торбину) та традиційну українську хустку у вигляді бандани. Це була ідея самого Олександра.

Тайстра складається із тканого полотна та пояса (крайки, боярка, баюрка), що використовується із практичною, обрядовою та естетичною метою. Такі екосумки бувають різних розмірів, у яких здавна жінки складали чоловікам закуску, люльку та трохи випивки для настрою.

Калуш (Саша Таб) Олександр Таб крайній зправа. ФОТО: Суспільне

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо виграємо у фіналі Євробачення 2022, то...", — Kalush Orchestra сказав, що зробить, якщо переможе

Нагадаємо, що вже скоро, у суботу, 14 травня о 22:00, відбудеться фінал "Євробачення-2022". Віримо у перемогу Kalush Orchestra! Сьогодні Тімур Мірошниченко розповів, чим для нього особливий цьогорічний конкурс Євробачення у "Сніданку з 1+1":

Новини по темі