Поливаний понеділок: дата, традиції та значення свята

Поливаний понеділок — традиції першого дня після Великодня — 1+1
freepik.com

Поливаний понеділок або Світлий понеділок є традиційним святом, яке святкують у день після Великодня.

Поділитися:

Великодній понеділок святкують на другий день після ВеликодняПоливаний понеділок є символом очищення та поновлення духовної та фізичної енергії після Великодніх свят.  Поливаний понеділок має й інші назви: Обливаний понеділок, Великодній понеділок, Уливанка, Світлий понеділок, Волочильний понеділок. Остання назва походить від волочильні, тобто ритуального обходу односельців на перший день Великодня. Взагалі Обливаний понеділок – це християнізоване народне свято, яке символізує духовне весняне очищення. Наразі цей звичай перетворився на розвагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикрашаємо дім до Великодніх свят: ідеї декору

Поливаний понеділок після Великодня 2023: дата

Цьогоріч Великодній понеділок припадає на 17 квітня, наступний день після світлого свята Великодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські традиції святкування Великодня: найвідоміші символи та атрибути

Поливаний понеділок: традиції

Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищення, звідки і походить назва "поливаний (обливаний) понеділок". 

►За традицією хлопці у Поливаний понеділок обливають дівчат водою.

►Якщо дівчину не облили водою, то для неї це вважалось ганьбою. 

►Дівчата можуть віддячити їм тим самим у вівторок. 

►Відкупитися від обливань можна писанками або крашанками.

►У обливаний понеділок, окрім основної традиції поливати одне одного водою та звичаю залицяння, також прийнято ходити до хрещених у гості із дарунками. Зазвичай, несли свячену паску та яйця. Хрещені ж своєю чергою також дарували на знак вдячності подарунки.

► Здавна вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою та оздоровлює людей, має цілющу силу проти різних хвороб. Тому люди обливали водою одне одних.

►Окрім людей, окроплювати також худобу, птицю та бджоли з вуликами.

За древнім повір'ям, треба спостерігати за погодою в понеділок — наприклад, якщо понеділок дощовий, то можна очікувати і дощове літо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 страв на Великдень, які мають бути на святковому столі

Обливаний понеділок в Україні

Поливаний понеділок як звичай зберігся здебільшого на Заході України. Раніше це був також елемент залицяння між молодими: у понеділок хлопці обливали дівчат, а у вівторок – дівчата хлопців. Останніми роками саме в понеділок і дівчата, і хлопці поливають одне одного водою.

У Великодній понеділок практично по всій території Бойківщини ще й сьогодні, "хлопці дівчат очищають", тобто обливають холодною водою. На Сколівщині дівчата відкуплялися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою. На Поділлі звичай обливати дівчат водою у Великодній понеділок зберігся й досі. На Гуцульщині дівки того дня дають легіням (парубкам) галунки (крашанки) і писанки. Цікаво, що до другої світової війни цей звичай можна було спостерігати майже в усіх селах Вінниччини, Кам'янеччини та Галичини.

Що зараз відбувається на території Лаври і як святкуватимуть Великдень у Києві, дивіться:

Новини по темі