"Ти не один": Алла Мазур, Юрій Горбунов, Соломія Вітвіцька та Руслан Сенічкін розповіли про традиції святкування Різдва

Ти не один: Алла Мазур, Юрій Горбунов, Соломія Вітвіцька та Руслан Сенічкін про традиції святкування Різдва

Ведучі 1+1 поділилися сімейними традиціями святкування Різдва та привітали українців з придейшніми святами.

Поділитися:

Цього Різдва, 25 грудня о 21:00 на телеканалі ТЕТ телеглядачі побачать великий різдвяний проєкт під назвою «Ти не один». Над його створенням працює команда телеканалу 1+1 Big Brave Events разом із фестивалем Atlas. У музичному різдвяному проєкті очікують виступи зірок, які будуть поєднані з теплими розмовами з героями нового часу — волонтерами, представниками культурного та волонтерського фронтів.

Ексклюзивно для сайту 1+1 учасники різдвяного проєкту «Ти не один» поділились своїми сімейними різдвяними традиціями та розповіли, як у своєму дитинстві святкували Різдво, що полюбляють їсти за святковим столом та якою музикою створюють різдвяний настрій. Серед таких — ведучі 1+1 Алла Мазур, Юрій Горбунов, Соломія Вітвіцька та Руслан Сенічкін.

Алла Мазур про різдвяні традиції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Різдво для мене – дуже щире сімейне свято", – SHUMEI про різдвяні традиції у своїй родині (інтерв'ю)

Що для вас означає Різдво?

Алла Мазур: Різдво — це завжди родинне свято, можливість зустрітися з батьками. Це завжди колядки, які ми співаємо разом. Це тиша, спокій, відчуття любові, тепла і родинного затишку. А цього року — ще й міцного зв‘язку з багатьма поколіннями українців, які ростили своїх дітей в повазі до ближнього, до традицій роду. Спільне святкування, спільні колядки, хлопчики, які зранку приходять засівати — все це маленькі пазлики нашої великої рідної країни. І нашої великої любові - яку тепер захищаємо від брудних ворожих рук.

Соломія Вітвіцька: Для мене це дуже родинне та атмосферне свято. Я дуже любила, коли в нас всі родиною збиралися за столом, коли ми готували кутю, різні страви, а потім ходили співали колядки. Це був період див та магії. Особливо люблю Різдво зі снігом, коли навколо є вогники. Зараз, звісно, у нас вогників не так багато. Але я впевнена, що в кожного з нас всередині є вогонь, світло і віра в перемогу. Це Різдво буде сповнене надій та мрій. Ну і, звісно, кожен з нас робить все, щоб перемога наближалася. І Різдво — це теж час дій. 

Соломія Вітвіцька про різдвяні традиції

Розкажіть про ваші сімейні різдвяні традиції та улюблену святкову страву.

Алла Мазур: Найбільше я люблю кутю, яку готувала моя мама. Коли я приїхала до Києва, дізналася, що є величезне різноманіття цієї страви. Що десь це може бути навіть рисова каша: з родзинками, сухофруктами, але така, щоб у ній ложка стояла. І була страшенно здивована. Бо кутя мого дитинства — це відварена пшеничка, тертий мак і дрібно порізані волоські горіхи, залиті теплою трохи підсолодженою водою. Все просто. І ось цей простий смак завжди здавався мені просто геніальним. Головне, щоб горіхів було побільше (сміється). Але потім зрозуміла: Україна прекрасна у своїй різноманітності. І толерантності до різних культур і звичаїв.  Тому — усім смачної домашньої куті! Такої, як готувала мама.

Соломія Вітвіцька: Я дуже чекаю кутю, бо це моя улюблена страва. Це обов’язковий атрибут Різдва. Я вважаю, що ті, хто не люблять кутю, не скуштували правильно приготовленої куті, тому запрошую в гості (сміється). Але найголовніше — налаштовувати себе на позитив. Нам сьогодні всім складно, але позитив потрібно шукати, особливо під час свят.

Руслан Сенічкін: Пам’ятаю з друзями їздив в Долину Івано-Франківської області. Я сам з Дніпропетровщини. В нас таких яскравих історично-точних традицій святкування Різдва не було. Мама могла різдвяний стіл накрити на Святвечір, але от вертепів в нас ніколи не було. Мене тягне на Захід України, адже там мене вражає щирість, відвертість і ось цей зв’язок між поколіннями — нашими пращурами та тими, хто сьогодні живе в сучасній Україні.

Руслан Сенічкін про різдвяні традиції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ти не один": Віра Кекелія, Wellboy та Марта Адамчук про улюблені традиції на Різдво

Що побажаєте українцям на Різдво та Новий рік?

Алла Мазур: У нас на всіх є одне величезне бажання: наступні свята зустрічати в мирній Україні, в колі переможців. Щоб усі наші захисники повернулись додому живими і здоровими, щоб усі родини зібралися разом у рідному домі. Нехай збудеться це бажання! Неймовірно дорогу ціну платимо зараз за право залишатись вільними і самим обирати свій шлях. І в пам‘ять наших героїв, усіх, кого ми втратили, — маємо відбудувати нашу Україну і зробити її ще сильнішою, потужнішою і красивішою.

Руслан Сенічкін: Дорогі українці, це Різдво ми ніколи не забудемо. Ми переживаємо якийсь катарсис, переродження України. Ми тепер вивчаємо історію Україну, нас самих через наших пращурів. Ми занурюємося в історію, чому ми опинилися в цій точці, що з нами відбувається і що ми повинні зробити, щоб зберегти Україну, її свободу та волю. Ми маємо це переосмислювати. Ми повинні жити гідно, щоб показати, що ми цінуємо тих, хто поклав за нас свої життя. Різдво — це свято, яке ми маємо відзначати. Важливо тут і в майбутньому не давати жодному ворогові можливість відібрати у нас та наших дітей здатність святкувати життя.

Соломія Вітвіцька: Нескорені, нездоланні, мужні, сильні українці, вітаю кожного і кожну. Я б хотіла кожного і кожну обійняти, тому що ми прожили два роки під час пандемії, а зараз в нас практично 10 місяців повномасштабної війни і ми живемо в режимі онлайн з багатьма нашими рідними та друзями. Саме тому бажаю вам, незважаючи на відсутність світла та зв’язку, спробувати все таки з’єднатися з близькими людьми, які будуть вас підтримувати у цей важкий час. Хочу побажати всім насолоджуватися життям, незважаючи ні на що. Жити тут і зараз важливо. Треба робити для себе та інших свято, думати про щось приємне і, звісно, донатити на ЗСУ! Слава Україні! Разом переможемо!

Юрій Горбунов: Нехай нове Різдво принесе нам нове життя: переможне, щасливе, здорове. Українці заслуговують на найкраще життя. Нехай Господь береже всіх вас!

Юрій Горбунов про різдвяні традиції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: DOROFEEVA та Лілу45 про дуетне виконання "Щедрика" та різдвяні традиції у своїх родинах — інтерв'ю

Нагадаємо, що за форматом різдвяного проєкту, вперше українські артисти, військовослужбовці, волонтери, діячі культури, представники ДСНС та інших служб зберуться у камерній та затишній атмосфері, щоб поділитись своїми різдвяними традиціями та дитячими спогадами. На глядачів очікують несподівані музичні колаборації, українські пісні, які стали хітами під час повномасштабної війни, а також автентичні різдвяні колядки у сучасному музичному обрамленні. Популярні улюблені артисти заспівають з представниками поколінням нової сучасної музики, яка отримала потужний імпульс після 24 лютого.

Проєкт «Ти не один» матиме благодійну складову — кожен небайдужий зможе створити різдвяний настрій та надіслати подарунок маленьким підопічним благодійного проєкту СОС "Дитячі містечка", який опікується родинами та дітьми-сиротами. До слова, самі артисти також не залишать українських дітей без подарунків, і комусь випаде унікальна можливість отримати різдвяний сюрприз від учасників проєкту.

Не пропустіть різдвяний проєкт «Ти не один» 25 грудня о 21:00 на телеканалі ТЕТ.

Новини по темі