ТОП-5 ефективних порад на випадок блекауту

Як підготуватися до блекауту та відключень світла
Freepik

Що робити, щоб бути готовим до блекауту та відключень світла: перевірені поради.

Поділитися:

Чи повториться минулорічний сценарій відключення світла, сказати напевне поки не можна. Українські енергетики роблять усе можливе, аби захистити енергосистему від нових атак. Та все ж ворог непередбачуваний, а тому варто сподіватися на краще, а готуватися до гіршого. Ми зібрали 5 перевірених порад, які допоможуть комфортно перечекати як віялові відключення світла, так і тривалі блекаути.

Нагадуємо, відключення можуть впровадити лише у разі поновлення масованих обстрілів та нових пошкоджень обладнання. На це випадок деякі області вже розробили планові графіки. Чи ваш регіон уже має потенційний розклад обмежень постачання електроенергії, можна дізнатися тут

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима близько: чи готова українська енергосистема до можливих обстрілів цієї зими: розказав гендиректор YASNO у "Сніданку з 1+1"

Як підготуватися до відключень світла: 5 порад

1. Завжди дбайте про заряджені пристрої та павербанки. Найбільш базова порада, проте від цього не менш актуальна. Виробіть звичку ставити гаджет на зарядку одразу після повного розрядження, а не відкладайте це на потім. Завантажте улюблений серіал, книгу, подкаст — тепер телефон і єдиний шлях зв'язатися з рідними, і спосіб відволіктися. Також прямо зараз перевірте, чи достатньо заряду у ліхтариках та акамуляторах.

Гаджети

2. Зніміть певну суму готівки. Минулого року одним із наслідків повного блекауту стало порушення роботи терміналів безготівкового розрахунку. Зараз, коли більшість розплачуються телефонами, така ситуація може стати катастрофічною, особливо коли банкомати навколо або пусті, або не працюють. Тож зробіть запас готівки вже зараз, щоб бути готовими до всього.

Гроші

3. Придбайте провідні навушники для домашнього радіо. Під час тривалих відключень мобільне покриття зазвичай майже не доступне через велике навантаження. Це означає, що у випадку блекаути українці фактично залишаються без доступу до актуальних новин. Допомогти у цьому можуть радіо на телефонах. Переважно воно є серед базових застосунків, проте для його роботи необхідні провідні навушники — вони виконують роль антени. Їх можна придбати менш ніж за 50 грн, тому краще перестрахуватися.

Гаджети

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як економити електроенергію: 5 порад від директора центру досліджень енергетики Олександра Харченка

4. Забезпечте запас технічної та питної води. Особливо це актуально для жителів приватних будинків, де водопостачання залежить від електрики. Якщо у вас немає постійного доступу до питної води, і ви закупляєте її у бутлях, також подбайте про запас на "чорний день". Ефективним рішенням може стати портативний глечик-фільтр. Завдяки ньому ви зможете обробити велику кількість рідини навіть якщо магазини та автомати з водою навколо не будуть працювати.

Вода

5. Закупіть світловідбивні елементи для одягу. Небезепека блекауту ще й у тому, що світло зникає не лише у житлових будинках, а й на вулицях міста. Це створює ризикову ситуацію на дорогах, особливо коли перестають працювати світлофори. Полегшіть життя водіям та убезпечте своє, купивши прості світловідбивні стрічки для верхнього одягу чи сумки.

Одяг

Фото: Freepik, Unsplash

Чи повернуться блекаути та якою буде ціна на світло — Олександр Харченко: дивіться у "Сніданку з 1+1":

Дивіться "Сніданок з 1+1" у будні дні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі