В Україні відзначають День пам'яті захисників України: історія свята

День пам'яті захисників України: в Україні вшановують пам'ять загиблих захисників (історія свята)
Instagram/zelenskiy_official

Сьогодні відзначаємо День пам'яті Захисників України.

Поділитися:

Сьогодні, 29 серпня, в Україні відзначають День пам'яті Захисників України. Цього дня вшановують пам'ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Вшановуються військовослужбовці й учасники добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України. 

День пам'яті Захисників України: історія свята

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження пам'ятного дня. Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.

2019 року міністр оборони України підписав наказ, згідно з яким увесь керівний склад підрозділів Міністерства оборони та Збройних Сил України вшановуватимуть цей день в Залі Пам'яті. 

Символікою цього дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.

День пам'яті Захисників України 2022

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців у День пам'яті Захисників України:

"Сьогодні – День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Наш народ ніколи не забуде кожного й кожну, хто бореться за Україну, хто віддав за неї своє життя. І наша пам'ять – це не все, що в нас є. Наша незалежність, яку ми збережемо й передамо нашим дітям і онукам, наша перемога, яка обов'язково буде, стануть найкращим ушануванням пам'яті всіх, хто загинув у цій війні. Герої живуть вічно!

Слава нашому народу!
Слава всім нашим воїнам!
Слава Україні!"

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний звернувся до українців в День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави:

«На жаль, герої вмирають. Вони здобувають вічне життя і вічну славу, залишаються нашим духовним орієнтиром і прикладом для прийдешніх поколінь українців. Але їх більше немає для тих, кому вони потрібні живі».

Він також приніс щирі співчуття родичам загиблих і пообіцяв, що жодна жертва не буде марною.

Дивіться історію Дня пам'яті захисників України:

Новини по темі