Варикозне розширення вен у жінок: Профілактика та лікування

Варикоз у жінок: причини, профілактика та лікування
Фото: nensuria / Freepik

Про це має знати кожна.

Поділитися:

Варикоз – захворювання, що вражає непомітно і загрожує кожній другій людині. Перші прояви схожі на звичайну втому, а наслідки можуть стати фатальними. У групі ризику – всі, чия професія пов’язана з тривалим сидінням або, навпаки, сильним навантаженням на ноги.

Крім того, схильність до варикозного розширення вен обумовлюється й генетично: вірогідність прояву захворювання зростає у декілька разів, якщо від нього страждали ваші батьки чи бабусі. Як вберегтися від підступної хвороби і що робити тим, хто вже з нею зіткнувся?

Фото: Unsplash

Причини виникнення варикозу

Варикозне розширення вен свідчить про ослаблення венозної стінки. Окрім спадковості, спровокувати розлад можуть безліч факторів:

  • гормональні зміни (менструація, вагітність, менопауза);

  • надмірні навантаження (в тому числі – постійне ходіння на високих підборах і стояча робота);

  • серцево-судинні захворювання і хвороби нирок;

  • цукровий діабет;

  • зайва вага;

  • неправильне харчування (брак вітамінів С, Р, Е та рослинних волокон);

  • зловживання алкоголем і паління;

  • тісна білизна;

  • літній вік;

  • вроджені порушення згортання крові.

Профілактика варикозу

Яскраво виражений венозний малюнок з’являється вже на віддалених стадіях захворювання. Йому передують симптоми, яким зазвичай не приділяють достатньо уваги: нічні судоми, судинні зірочки, важкість у ногах і набряки. Щоб завадити варикозному розширенню вен, варто вже на цьому етапі звернутися до лікаря-флеболога.

Поради, які допоможуть попередити варикоз:

  1. Уникайте навантажень, але не відмовляйтеся від спорту. Замість силових тренувань варто надати перевагу середньо-інтенсивним.

  2. Виконуйте вправи впродовж дня. Варикоз – «хвороба офісного працівника». Кожні 2-3 години влаштовуйте перерву. Достатньо декілька хвилин походити або зробити прості вправи і розім’ятися.

  3. Пийте багато води. Зневоднення спричиняє закупорення судин.

  4. Обирайте зручний одяг. Менше гумок, ременів і тісного взуття.

  5. Відмовтеся від шкідливих звичок. Нікотин та алкоголь – головні вороги судин.

Лікування варикозу

Консервативні методи лікування дозволяють зупинити розвиток варикозу, проте не відновлюють понівечені судини. Мова, насамперед, про використання компресійної білизни, прийом ліків (флеботоніків) та здоровий спосіб життя.

Якщо ви прагнете позбутися змінених судин, доведеться вдаватися до інвазивного лікування – склеротерапії, лазерного видалення венозної сітки та інших хірургічних методів. На щастя, сучасне обладнання дозволяє виконувати зазначені процедури швидко, безболісно та ефективно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наше здоров'я: Синдром хронічної втоми

Новини по темі