Великий Піст 2019: Чим можна замінити м'ясо?

Чим замінити м'ясо у Великий Піст
Фото: pexels.com

Дотримуємося Великого Посту без шкоди для здоров’я.

Поділитися:

Під час Посту не можна вживати м’ясо, рибу, молочні вироби та яйця. Та саме ці продукти забезпечують наш організм білками, тваринними жирами та багатьма вітамінами. Як отримувати усі ці речовини впродовж Посту – з’ясуємо в нашому матеріалі.

1. Гриби

Страви із грибів – прекрасне джерело білку. Та будьте обережні: гриби – досить жирна їжа, тож зловживати ними не варто. Особливо, якщо маєте проблеми зі шлунком чи підшлунковою.

Також не рекомендується вживати мариновані гриби: у них міститься багато оцту та консервантів. Корисніше додавати до страв сушені або ледь оброблені гриби. Головне – бути впевненим в тому, що гриби ви купили не отруйні. Тому найкраще купувати їх у крамницях, а не на вулиці чи ринку.

Гриби –  універсальний продукт. Їх можна вживати як гарнір, закуску, додати до овочевого рагу чи зварити смачну грибну юшку.

Фото: freepik.com

2. Бобові

Боби містять дуже багато білків і зовсім мало жирів, тому добре засвоюються організмом. Ними, як і м’ясом, можна доповнити гарнір – виходить дуже смачно. Горох, квасоля, сочевиця просто незамінні для організму під час Посту.

Експериментуйте. Приготуйте мексиканську страву з квасолі, зваріть юшку з сочевицею.

Бобові також забезпечують організм важливими амінокислотами та рослинними жирами.

Фото: freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст: Що можна їсти?

3. Горіхи

Горіхи насичені поживними речовинами, зокрема й білками. Особливо багаті на білок мигдаль, фундук, грецький горіх та фісташки. Їх краще вживати сирими чи підсушеними, можна трохи підсмажити.

Горіхи чудово доповнюють салати та роблять їх більш ситними. Також вони – чудовий перекус. А горіхи з медом – розкішний пісний десерт, який люблять і дорослі, і діти.

Різні види горішків мають різні корисні властивості, тож смакуйте щодня іншим видом. Головне, не вживайте багато горіхів одразу – це шкідливо для підшлункової.

Фото: freepik.com

4. Насіння

Насіння соняшника – досить калорійне, проте, багате на білок. А гарбузове насіння – це взагалі унікальне джерело корисних кислот та жирів. Вживайте їх необробленими – так найбільш корисно.

Як і горіхи, насіння можна додати в салат або вживати, як перекус.

До речі, козинаки з насіння або горішків – чудовий варіант пісного десерту.

Фото: pexels.com

5. Соєве м’ясо

Для тих, хто не уявляє свого життя без м’яса, придумали замінник – м’ясо із сої. У ньому немає тваринних жирів, тож його можна вживати під час Посту. Натомість соя на 40% складається з білків – тож такий продукт ще й дуже корисний.

У супермаркеті можна придбати напівфабрикати з соєвого м’яса на свій смак – від стейків до фрикаделек. Або ж шмат м’яса можна просто обсмажити з соусом: на смак його майже не відрізнити від оригіналу!

Така альтернатива точно сподобається чоловікам, яким без м’яса в Піст особливо складно.

Фото: pixabay.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 страв, які урізноманітнять меню на Великий піст