Замість чіа та годжі: 5 бюджетних суперфудів, які мають бути у вашому раціоні

Дешеві аналоги суперфудів
Unsplash

Дешева альтернатива модним продуктам.

Поділитися:

Фітнес-блогери запевняють, що вести здоровий спосіб життя — просто і смачно. На сніданок — чіа з ягодами асаї та годжі, на перекус — манговий смузі зі спіруліною, на обід — кіноа на кокосовому молоці з перуанською макою... Ага, а на вечерю можна ріг єдинорога натерти і змішати з чарівним пилком.

Все це красиво і цікаво, але якщо ви звичайна людина і витрачати половину зарплати на модні імпортні продукти не входить у ваші плани, пропонуємо пошукати вітчизняні аналоги. За своїми якостями вони нічим не гірші за розпіарені суперфуди, а ціна нижча в декілька разів.

Про те, чим замінити «їжу майбутнього» без шкоди для бюджету — в нашому матеріалі.

Насіння чіа

Доступний аналог — насіння льону

Freepik

Якщо вірити маркетологам, чіа — справжнє відкриття XXI століття. Воно збагачене корисними жирними кислотами, рослинним білком, клітковиною і кальцієм. Це іспанське насіння покращує роботу мозку і серця, дарує шкірі здоровий вигляд, зміцнює волосся і нігті, а також позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.

Перераховані та інші корисні властивості має й насіння льону. На відміну від чіа, його вирощують на наших теренах з часів Київської Русі. Льон має таку саму протизапальну дію, виводить шлаки і знижує рівень цукру в крові.

Для порівняння

Калорійність та харчова цінність:

  • насіння чіа — 512 ккал (16 г білка, 31 г жирів, 42 г вуглеводів);
  • насіння льону — 534 ккал (18 г білка, 42 г жирів, 30 г вуглеводів).

Ціна:

  • насіння чіа — 50-200 грн;
  • насіння льону — 10-20 грн.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Насіння льону: Новий тренд у харчуванні для стрункої фігури

Кіноа

Доступний аналог — пшоно

Unsplash

Ця заморська крупа найбільше цінується через високий вміст легкозасвоюваного рослинного білка. Читаючи хвалебні відгуки про кіноа в соцмережах або розглядаючи яскраві рекламні проспекти, не варто забувати про знайому всім з дитинства альтернативу — пшоно. У ньому теж достатньо проотеїну, вражаючий амінокислотний склад і... ніякого глютену. Ще варіант — гречка. Фолієва кислота, вітаміни і мінерали, за які так полюбляють кіноа, є і в цій слов'янської крупі.

Для порівняння

Калорійність та харчова цінність:

  • кіноа — 368 ккал (14 г білка, 6 г жирів, 57 г вуглеводів);
  • пшоно — 348 ккал (12 г білка, 3 г жирів, 69 г вуглеводів).

Ціна:

  • кіноа — 55-100 грн;
  • пшоно — 10-30 грн.

Ягоди годжі

Доступний аналог — в'ялена журавлина

Freepik

Жителі Давнього Китаю вірили, що ягоди годжі подовжують молодість і здоров'я. До їхнього складу справді входять і антиоксиданти, і бета-каротин, і багато інших «цілющих» речовин. Але сама ідея того, що якийсь один продукт здатний вирішити всі проблеми, має залишитися там, де народилася — в I столітті до нашої ери. Нажаль, ягоди годжі не допоможуть схуднути, якщо заїдати їх булочками і тортами. І не розгладять зморшки, якщо ви самі для цього більше нічого не робите.

Тому їх можна сміливо замінити в раціоні продуктом з подібним складом і не відчути різниці. Гарне рішення — в'ялена журавлина. Калій, кальцій, магній, йод, залізо, органічні кислоти, пектини, вітаміни С, РР, К, В... Брак усього перерахованого ця тонізуюча ягода поповнить.

Для порівняння

Калорійність та харчова цінність:

  • ягоди годжі — 309 ккал (11 г білка, 3 г жирів, 53 г вуглеводів);
  • в'ялена журавлина — 287 ккал (1 г білка, 1 г жирів, 66 г вуглеводів).

Ціна:

  • ягоди годжі — 120-300 грн;
  • в'ялена журавлина — 30-70 грн.

Олія какао і кокосу

Доступний аналог — соняшникова олія

GettyImages

Будь-яка якісна нерафінована олія в рівній мірі корисна для організму. Якщо, звичайно, не використовувати її для смаження дерунів і млинців. Так, олія какао і кокосу дійсно відрізняється екзотичним і приємним ароматом. Але якщо подумати, насичений запах соняшникового насіння, що асоціюється у багатьох з дитинством і канікулами у бабусі в селі — нічим не гірший. Тим паче, його звичний смак точно не зіпсує жоден салат.

Що стосується корисних властивостей, у перерахованих різновидів олії він майже не відрізняється. Какао-олія , кокосова олія і соняшникова однаково покращують стан судин, тонізують і насичують необхідними для здоров'я жирними кислотами.

Для порівняння

Калорійність і харчова цінність:

  • олія какао, кокосу — 884 ккал (0 г білка, 99 г жирів, 0 г вуглеводів);
  • соняшникова олія — ​​884 ккал (0 г білка, 99 г жирів, 0 г вуглеводів).

Ціна:

  • олія какао, кокосу — 150-300 грн;
  • соняшникова олія — ​​25-40 грн.

Пекмез

Доступний аналог — мед

Unsplash

Якщо тільки ви не збираєтеся продавати на пляжі чурчхелу, мед задовольнить всі ваші вимоги в якості корисного підсолоджувача. Адже ніяких незамінних речовин пекмез не містить. Наприклад, заліза, якого, за словами виробників, так багато в цьому солодкому сиропі — нітрохи не менше в ніжному курячому м'ясі. А з функціями профілактики застуди і зміцнення імунітету впорається не лише мед, а й просто свіжі овочі та фрукти.

А от тим, хто худне, користі від пекмезу чекати не варто. Він містить фруктозу, надмірна кількість якої ставить хрест на мрії про витончену талію. Фруктовий цукор — джерело швидких вуглеводів, вживання яких слід обмежувати, дотримуючись будь-якої дієти. Втім, це стосується і меду.

Для порівняння

Калорійність і харчова цінність:

  • пекмез — 279 ккал (0 г білка, 0 г жирів, 68 г вуглеводів);
  • мед — 288 ккал (0 г білка, 0 г жирів, 71 г вуглеводів).

Ціна:

  • пекмез — 140-200 грн;
  • мед — 40-70 грн.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Які вітаміни потрібно вживати щодня для здоров’я та краси

Новини по темі