Користь чи шкода: Що таке пробіотики

Біохімік розповів, як пробіотики впливають на наше здоров’я.

Поделиться:

Зазвичай такі поняття як «мікроби», «бактерії» асоціюються в нас з чимось шкідливим і навіть небезпечним. Та насправді є такі мікроби, які навпаки оздоровлюють нас. Вони називаються пробіотиками. Що це таке, де вони містяться, та як впливають на наше здоров’я - розповів біохімік Гліб Репіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як худнути підліткам без шкоди для здоров'я

В організмі людини живе 1 кг бактерій. Кількість їх клітин більша за кількість клітин всього нашого організму. Більшість бактерій мешкає у кишківнику, і вони необхідні для його нормального функціонування. 

Користь пробіотиків:

1. Витісняють шкідливі мікроорганізми. Пробіотики не дають шкідливим бактеріям розмножуватися і займають їх місце. 

Пам’ятайте, що через надмірне вживання алкоголю та шкідливі звички частина корисних бактерій гине. Це призводить до розвитку багатьох хвороб, включаючи рак, - зауважує Гліб. 

2. Продукують вітаміни групи В та К. Ці вітаміни допомагають подолати стрес, забезпечують нормальне функціонування нервової системи і насичують організм енергією. 

3. Збільшують моторику. Пробіотики здатні покращити самопочуття та моторику шлунку, а також забезпечують швидке перетравлення та засвоєння їжі. 

4. Покращують травлення. Їх продукти життєдіяльності, такі як молочна кислота, стимулюють перистальтику кишківника і покращуюють його роботу. 

Де містяться пробіотики:

1. Квашені продукти. Квашена капуста, огірки та помідори , мочені яблука містять велику кількість корисних бактерій, які позитивно вливають на наш організм.

«Звертаю вашу увагу, що це мають бути квашені, а не мариновані продукти. Мариновані продукти залиті оцтом і не мають такої мікрофлори», - радить біохімік.  

2. Кисломолочні продукти. Сир, сметана, кефір, закваски, йогурти багаті на пробіотики і тому покращують травлення. 

При виборі корисних кисломолочних продуктів важливо дивитися не на вміст жиру, а цукру, адже він знищує усі корисні властивості продукту. 

3. Овочі та фрукти. Для того щоб корисні бактерії прижилися в організмі, потрібно дотримуватися здорового харчування. Споживайте меншу кількість цукру, жирного м’яса та більше овочів і фруктів. 

4. Злаки. Цільнозерновий хліб, каші та крупи містять корисну для нашого організму клітковину, яка покращуватиме стан вашого здоров’я. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 міфів про користь та шкоду глютену