Традиції національної випічки: ТОП-5 українських рецептів хліба
Як готували хліб наші предки?
Українці як землеробський народ із давніми традиціями здавна використовували жито і пшеницю як головні харчові культури, тож не дивно, що хліб займає таке важливе місце в наших звичаях. Окрім символічної значущості, хліб є надзвичайно поживним продуктом, який багатий на чималу кількість корисних речовин. Саме ця випічка ніколи не набридає, тому вона стала невіддільною частиною раціону мешканців багатьох країн. Пропонуємо заглибитися у 5 традиційних рецептів хліба, історія яких налічує століття.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніші українські солодощі: 5 традиційних рецептів від Валентини Хамайко у "Сніданку. Вихідний"
Паляниця: рецепт
Паляниця, як і хліб узагалі, символізує щастя та сонце. За народним віруванням, не можна доїдати шматок паляниці після іншої людини, щоб не забрати її щастя. Заборонялося лишати шматок недоїденим; їсти хліб за спиною іншої людини, щоб не "з'їсти" її силу.
Інгредієнти:
- кефір 2 ск.
- цукор 1 ст. л.
- сіль 1 ч. л.
- спеції за смаком
- сода 1 ч. л.
- оцет 1 ст. л.
- борошно 800 г
Покроковий рецепт
- До кефіру додайте сіль, цукор, спеції, соду та все добре перемішайте.
- Всипте борошно та замісіть тісто.
- Накрийте рушником та залишить на 10 хвилин.
- Розділіть тісто на рівні частини, залежно від розміру сковорідки.
- Сформуйте паляниці завтовшки в палець.
- Обсмажте під кришкою на маленькому вогні та на сухій сковороді, почергово перевертайте.
- Готові паляниці накрийте полотном та дайте їм постояти.
Житньо-пшеничний хліб: рецепт
Протягом століть житній хліб був їжею для простого люду. Жито, як витриваліша культура, давало більші врожаї, аніж пшениця. Також житній хліб вважають найкориснішим видом.
Інгредієнти:
- пшеничне борошно 300 г
- житнє борошно 300 г
- вода 400 г
- сухі дріжджі 10 г (або 30 г пресованих)
- рослинна олія 25 г
- цукор 15 г
- сіль дрібка
Покроковий рецепт:
- Змішайте до однорідного стану теплу воду, дріжджі та цукор.
- Просійте в окрему посудину житнє та пшеничне борошно, додайте солі та змішайте.
- Через 10 хвилин, коли опара підійде, з'єднайте її та сухі інгредієнти.
- Долийте олію та продовжте змішувати.
- Коли утвориться липка маса, викладіть її на присипаний борошном стіл і вимісіть тісто до однорідності.
- Змастіть руки олією та надайте тісту круглої форми. Покладіть тісто до змащеної олією місткості, накрийте і залишіть на 1 годину у теплому місці.
- Через годину викладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню і сформуйте майбутню хлібину.
- Вистеліть пергамент на деко, присипте борошном та покладіть тісто. Насипте на заготовку трохи борошна, накрийте рушником та залишіть на 40 хвилин.
- У тісті, що піднялося, зробіть надрізи навскіс. Поставте хліб випікатися в розігріту до 190 градусів духовку на 40 хвилин.
Пшеничний хліб: рецепт
Хліб з пшеничного борошна завжди був дорожчим за житній, та дозволити його собі могли тільки заможні люди. Зараз пшеничний, або ж білий, є найбільш популярним видом хліба в Україні.
Інгредієнти:
- тепла вода 210 мл
- пшеничне борошно 320 г
- рослинна олія 30 мл
- цукор 1 ч. л.
- сухі дріжджі 1 ч.л.
- сіль 0,5 ч. л.
Покроковий рецепт:
- Просійте борошно та змішайте його з цукром, дріжджами та сіллю.
- Влийте до суміші олію та воду та замісіть тісто.
- Готове тісто накрийте рушником та залиште на пів години.
- Зліпіть хлібину і дайте ще 20 хвилин постояти.
- Розігрійте духовку до 200 градусів духовку та випікайте близько 25 хвилин.
Пампушки: рецепт
Пампушки в Україні готували до свят (зокрема на Святвечір), у неділю, на поминальний обід (Полісся, Північне Поділля) до борщу чи юшки, часто затовкуючи їх часником, а житні пампушки смажили й до повсякденного столу. Солодкі пампухи популярні на Галичині.
Інгредієнти:
Для тіста
- борошно 480 г
- вода 250 мл
- цукор 1 ст. л.
- олія 3 ст. л.
- сіль дрібка
- сухі дріжджі 11 г
Для заправки
- сіль 1 ч. л.
- олія 2 ст. л.
- часник 3 зубчики
- вода 50 мл
- кріп пів пучка
Покроковий рецепт:
- Просійте борошно в миску.
- Влийте до нього воду, олію, цукор, сіль, дріжджі і замісіть тісто, поки воно не буде відставати від рук.
- Накрийте кухонним рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1,5 години. Тісто має збільшитися в розмірі вдвічі.
- Після 1,5 години сформуйте невеликі кульки.
- Викладіть їх у змащену олією форму на відстані приблизно 1 см один від одної.
- Залиште майбутні пампушки в теплі на 30 хв.
- Після цього змастіть поверхню пампушок олією. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин.
- Для заправки розітріть часник з сіллю, водою і олією. Додайте кріп або іншу зелень за бажанням.
- Спечені пампушки відразу ж полийте часниковою заправкою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страви, які варто спробувати цієї осені: ТОП-5 рецептів ведучої "Сніданку. Вихідний" Валентини Хамайко
Калач: рецепт
Солодкі калачі традиційно використовують на святах. На весіллях ними обмінювалися роди, маленькими калачами запрошували на весілля. Калачі печуть також і на хрестини, на Великдень та Різдво. Їх готують, сплітаючи тісто з пшеничного борошна у кільцеподібні або довгасті форми. Вони є символом удачі, добробуту та щедрості.
Інгредієнти:
- борошно 600 г
- сіль 1 ч. л.
- цукор 5 ст. л.
- дріжджі сухі 2 ч. л.
- яйце 1 шт.
- жовток 1 шт.
- кунжут 1 ст. л.
- молоко 300 мл
- рослинна олія 5 ст. ложок
Покроковий рецепт
- У підігріте молоко додайте цукор, розведіть дріжджі. Залиште на 15 хвилин до утворення пінистої шапки.
- Додайте яйце, борошно, сіль, 3 ложки рослинної олії.
- Замісіть м'яке і еластичне тісто.
- Розділіть отримане тісто на 3 рівні частини.
- Сформуйте 3 тонкі ковбаски та "сплетіть" тісто як косу. Отриману косу укладіть по колу.
- Змастіть форму для випічки олією, викладіть на неї калач, змастіть його жовтком і посипте кунжутом. Залиште тісто на 60-90 хвилин.
- Розігрійте духовку до 180 градусів духовці та випікайте близько 45 хвилин.
Фото: Freepik.com, Unsplash.com
Як правильно зберігати хліб, дивіться у сюжеті "Сніданку з 1+1":
Дивіться "Сніданок з 1+1" у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.
Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.