УНІАН та 1+1 media звертаються до міжнародних установ з проханням посприяти визволенню журналіста УНІАН Дмитра Хилюка з російського полону

Група 1+1 media звертається до міжнародних установ з проханням посприяти визволенню журналіста УНІАН Дмитра Хилюка з російського полону

Група 1+1 media звертається з проханням посприяти визволенню з російського полону журналіста.

Поделиться:

Текст звернення англійською мовою знаходиться за посиланням.

звернення УНІАН та 1+1 media

Група 1+1 media звертається до міжнародної професійної спільноти та правозахисних комʼюніті з проханням посприяти визволенню з російського полону журналіста інформаційного агентства УНІАН Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких рф незаконно утримує від початку повномасштабної війни в Україні. 

Журналіст Українського незалежного інформаційного агентства (УНІАН), що входить до складу групи 1+1 media та є одним з найпопулярніших медіамайданчиків УАнету, — Дмитро Хилюк — вже понад рік перебуває в російському полоні. Дмитро разом з батьком Василем Хилюком був викрадений російськими силовиками 3 березня 2022 року. Через вісім днів батька звільнили з-під арешту, проте журналіст залишився в полоні.

Станом на травень 2023 року у батьків Дмитра Хилюка є лише одна звістка про сина — лаконічний лист, написаний ним в квітні минулого року в одній з російських в’язниць. 

«Офіційний статус Дмитра Хилюка — цивільний заручник. Відповідно до міжнародного права, таких людей повинні повертати поза спеціальними обмінами. Щоб не нашкодити процесу звільнення, впродовж року великої війни відповідні державні структури рекомендували не афішувати інформацію про цей випадок, проте наразі ці дані стали загальнодоступними та відкритими. Ми закликаємо міжнародну спільноту надати цій ситуації максимального розголосу та зробити все можливе для того, аби країна-агресорка відпустила Дмитра Хилюка, а також всіх цивільних, яких вона досі тримає в нелюдських умовах у полоні», — коментують в 1+1 media. 

Факти, які підтверджують викрадення Дмитра Хилюка російськими силовиками 3 березня 2022 року та його утримання у російській в’язниці поблизу українського кордону, наведені у розслідуванні RSF за цим посиланням. Деталі захоплення Дмитра також розміщені у статті УНІАН за цим лінком

Звертаємося до представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), до організацій European Federation of Journalists та International Federation of Journalists, до Європейської комісії та особисто до президентки Єврокомісії пані Урсули фон дер Ляєн з проханням допомогти у визволенні Дмитра Хилюка та надати цій справі максимального розголосу! 

Новости по теме