Як миючі засоби впливають на ваше здоров’я

Біохімік Гліб Репіч розповів про користь та небезпеку миючих засобів

Поделиться:

Миючі засоби - незамінні помічники у господарстві. Засоби для миття посуду, підлоги, вікон, відбілювачі - існує велике різноманіття побутової хімії на полицях магазинів. Однак деякі з них можуть викликати серйозні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олексій Душка навчив правильно вибирати мило (ВІДЕО)

Вплив миючих засобів на здоров’я людини залежить від їх типу.

Певні хімічні засоби є безпечними, інші потребують особливої уваги, а з деякими потрібно бути особливо обережними.

Засіб для миття посуду, підлоги та пральний порошок. Сюди відноситься хімія, що базується на поверхнево-активних речовинах, і вона вважається найбільш розповсюдженою.

Попри все, що пишуть в інтернеті, цей клас засобів вважається безпечним.

Максимальна шкода, яку можуть нанести поверхнево-активні речовини при контакті з руками, - це змити жировий шар, викликати сухість шкіри та подразнення. Після контакту з такими хімічними засобами використовуйте зволожуючий крем для рук.

Що стосується прального порошку, то пил з нього може потрапити у ваші дихальні шляхи. Це неприємно, тому краще використовувати під час висипання порошку у пральну машинку захисну маску для обличчя.

Одягати маску також слід при застосуванні миючих засобів в аерозолях.

Засоби анти-наліт. Такі побутові засоби містять у своєму складі кислоту, тому їх слід використовувати обережно.

Кислотні миючі засоби можуть викликати не лише сухість, а й опіки. При контакті з цією групою миючих засобів необхідно одягати захисні рукавички. Для того щоб запобігти потраплянню крапель миючого засобу в очі, одягайте захисні окуляри.

Засоби для чищення. Ця група хімічних засобів містить у своєму складі хлор. Вони вважаються найбільш популярними, адже саме хлор здатний вбити усі відомі мікроби.

Потрібно пам’ятати, що газ хлору - небезпечна речовина. Дихати нею надзвичайно шкідливо. Він може викликати задуху та набряк легень.

Засоби для чищення можуть спричинити подразнення. Змішувати різні типи миючих засобів для досягнення ідеальної чистоти - фатальна помилка, адже таким чином, в повітря потрапить шкідливий для здоров’я газ хлору.