5 кроків до того, щоб прискорити обмін речовин

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Лікар-ендокринолог розповіла, чому виникає порушення обміну речовин

Поделиться:

Помітна зміна ваги, зниження працездатності, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, стоматологічні проблеми, пігментація на шкірі, ламкість волосся та нігтів – усе це може бути ознаками порушення обміну речовин. Як із цим боротися - розповіла лікар-ендокринолог Юлія Черноконь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їсти по-новому: Що думає дієтолог про норми харчування від МОЗ

1. Звертайте увагу на зміни у вашому організмі, адже вони можуть вказувати на порушення обміну речовин. Він супроводжується нестачою необхідних вітамінів та макро-, мікроелементів.

2. Порушення ваги трапляється частіше із жінками. Природньо, що кількість жиру в організмі жінки становить 20-23%, а у чоловіків - 13%. Крім того, чоловіки більше рухаються. На ендокринні порушення у жінок також впливають вагітність та менструальний цикл. 

Внаслідок вагітності та пологів у жінок може порушитися обмін речовин, що призводить до появи зайвої ваги, - стверджує експерт. 

3. Якщо ви помітили перелічені симптоми, варто звернутися до лікаря. Лікар запропонує вам комплекс обстежень, що допоможуть визначити, до якого спеціаліста вам краще звернутися.

Якщо це ендокринологічна проблема, вас консультуватиме лікар-ендокринолог. Однак порушення обміну речовин може бути також пов’язаний із порушенням роботи шлунково-кишкового тракту, психологічного здоров’я або супроводжуватися генетичними проблемами. 

4. Важливо усвідомлювати свої проблеми. Звертати увагу на зміни в організмі варто одразу. Адже неправильно підібрана дієта та нераціональне лікування може погіршити стан вашого здоров’я. 

5. Слідкуйте за тим, що ви їсте. Вчені назвали список продуктів, від яких рекомендується відмовитись під час сніданку:

- вівсянка або мюслі швидкого приготування (містять цукор та домішки)

- випічка та здоба (це джерело швидких вуглеводів, що пригальмовує обмін речовин)

- соки та фреші

- йогурт (експерти радять снідати йогуртами без домішок)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, вартість яких зросте до Нового року

Новости по теме