5 порад, як обрати сімейного лікаря

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Заступник Міністра охорони здоров'я розповів про особливості сімейної медицини

Поделиться:

Згідно із новою медичною реформою кожен українець до кінця наступного року повинен обрати собі сімейного лікаря, утім більшість українців ще вагаються. 

Експерти радять кожному українцю чимшвидше обрати собі сімейного лікаря, адже з нового року без нього пацієнт не матиме змогу потрапити на прийом до лора, хірурга чи кардіолога. Як обрати хорошого спеціаліста - розповів заступник Міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична реформа: Що чекає на українців та хто платитиме за послуги

1. Досвідчений сімейний лікар повинен виконувати наступні функції:
- первинна допомога
- увага до інтересів пацієнта
- розв’язання проблем на ранніх стадіях
- комплексний підхід
- соціальна спрямованість.

2. Хороший сімейний лікар повинен бути мотивований до роботи. Кожен сімейний лікар повинен мати 2000 пацієнтів, на яких держава виділятиме кошти (за дорослого - 370 грн./рік, дітей та людей похилого віку - 740 грн./рік. Саме від кількості пацієнтів залежить рівень заробітньої плати лікарів. 

За послуги сімейного лікаря пацієнт нічого не платить. Саме держава виплачує йому винагороду за сумлінну працю, - запевнив Павло Ковтонюк. 

3. Сімейний лікар має виконувати свою роботу регулярно. Нині у лікарів існує тенденція запізнюватися на роботу або закінчувати прийом занадто рано. За новою реформою лікарі, у яких буде мало пацієнтів, не будуть отримувати коштів. 

Обираючи сімейного лікаря, ви більше не залежите від місця прописки, - зауважує міністр.

4. Якщо вам не подобається ваш лікар, ви можете його змінити. Якщо ви не задоволені послугами свого сімейного лікаря, ви зможете легко анулювати контракт із ним. 

5. До лікаря можна ходити усією сім’єю. Ви маєте смогу записатися до сімейного лікаря усією родиною. Однак, якщо ви маєте хорошого педіатра, якому ви довіряєте, то можете окремо зареєструвати дитину на прийом до нього. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 простих порад для поліпшення психічного здоров’я


 

Новости по теме