Як худнути підліткам без шкоди для здоров'я

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Гастроентеролог розповіла про особливості схуднення підлітків.

Поделиться:

Підлітки, а особливо дівчата, дуже часто намагаються схуднути, але якщо робити це неправильно, такі спроби можуть обернутися багатьма проблемами. Як допомогти дитині мати омріяну фігуру - розповіла гастроентеролог Наталія Чернега.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 міфів про здорове харчування, у які ми досі віримо

Ожиріння може призвести до:

1. Серцево-судинних захворювань;

2. Захворювань системи травлення;

3. Болі в суглобах;

4. Порушення сну;

5. Депресії.  

Рекомендації лікаря:

1. Для того щоб схуднути, підлітку не можна одразу ж сідати на жорстку дієту. Для початку варто замінити вживання сосисок, смаженої картоплі, борошняних виробів на курятину, каші та салати. 

Стежте за тим, щоб ваша дитина отримувала необхідну кількість калорій протягом дня. Вони потрібні нашому організму для нормального функціонування. 

2. Дитині варто їсти багато овочів та фруктів. У деяких країнах низькокалорійні дієти заборонені для дітей у підлітковому віці, тому що саме у цей час у дитини постійно змінюється ріст та вага, а також відбувається процес росту кісток та статевого дозрівання. 

Разом із споживанням овочів та фруктів дитина отримуватиме необхідну кількість поживних речовин та вітамінів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 дієвих способів, як схуднути без дієт

3. Підліткам потрібно вести рухливий спосіб життя. Сучасна молодь веде малорухливий спосіб життя і через це може мати проблеми з надмірною вагою. Аби уникнути цього, варто робити ранкову зарядку, піддавати тіло фізичним навантаженням, відвідувати танцювальні гуртки, займатися фітнесом або йогою. 

Дитина зберігатиме вагу, яка залишилася у неї після закінчення періоду статевого дозрівання. Тому у період підліткового віку батьками варто звертати особливу увагу на вагу своєї дитини. 

4. Будьте прикладом для власної дитини. Метаболізм дитини формується ще під час вагітності мами. Тому майбутнім мамам варто звертати увагу на свій режим харчування. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їсти по-новому: Що думає дієтолог про норми харчування від МОЗ

5. Стежте за психічним здоров'ям дитини. Постійні стреси та незадоволення можуть спонукати дитину харчуватися нераціонально, і внаслідок цього з’явиться надмірна вага. 

«Від булемії до анорексії один крок. Підлітки - це дорослі діти, котрі тільки вчаться правильно сприймати своє тіло. Незначне відхилення від норми ваги у підлітків - це не страшно. Однак у такі моменти батьки самі повинні розуміти, яким має бути збалансований режим харчування. Батькам варто власним прикладом показати, як правильно харчуватися. Тоді ви побудуєте довірливі стосунки із своєю дитиною. Змінюйте свою дитину на краще поступово», - радить лікар. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути за два тижні без шкоди для здоров'я

Новости по теме