Як повернутися у форму після вагітності

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Лікар та фітнес-тренер розповіли, як правильно займатися післяпологовою гімнастикою.

Поделиться:

Весняна слабкість і нездужання: Як уникнути впливу сезонних змінУ програмі «Сніданок з 1+1» фітнес-тренер Ксенія Литвинова та лікар акушер-гінеколог Олена Березовська розповіли, коли можна починати займатися спортом після пологів та показали кілька ефективних вправ для того, щоб повернутися у форму.

Читайте також: Лікар розповів, як ефективно позбутися целюліту.

Зазвичай під час вагітності жінки набирають 10-15 кг, а інколи і більше кілограмів. Одразу після пологів молоді матусі планують чимскоріш схуднути. Для цього вже у перші дні навантажують себе фізичними вправами.

Проте після народження дитини жіночий організм в середньому відновлюється досить повільно. Саме тому, потрібно знати, як правильно повертати собі бажану фігуру, аби не зашкодити своєму здоров’ю.

ПОРАДИ ЛІКАРЯ-ГІНЕКОЛОГА

Перші 2 місяці після пологів для жінки - найважчі, тому що статеві органи повертаються в норму протягом 6-8 тижнів. Цей процес може супроводжуватися загальною втомою, виділеннями і навіть болем.

Тому період адаптації мами до нових обов’язків повинен бути поступовим, - переконує Олена Березовська.

Перед тим, як почати займатися спортом жінка має обов’язково проконсультуватися у лікаря і переконатися, що немає ніяких протипоказань.

Навіть якщо жінка займалася до пологів і до вагітності фізичними вправами, насправді потрібно зважувати своє самопочуття. Тому що ми по-різному реагуємо на пологи: одні переносять легко, інші – важче, - запевняє лікар.

Навантаження повинні бути нерізкі і найкраще, якщо фізичною активністю жінка почне займатися через 6-8 тижнів, тобто приблизно через 2 місяці.

Якщо виникає біль під час будь-якої фізичної активності, потрібно звернутися до лікаря, тому що можуть бути ускладнення, - наголошує експерт.

Читайте також: Як без шкоди для здоров'я підтримувати себе в формі під час вагітності.

ЯКИМИ ВПРАВАМИ МОЖНА ЗАЙМАТИСЯ ПІСЛЯ ПОЛОГІВ

Легка фізкультура корисна після пологів для усіх, хто народив без ускладнень. Вона здатна покращити настрій, повернути життєвий тонус та позбавити кількох кілограмів.

Проте про сильні навантаження та біг на 2 перших місяці варто забути, адже через це може погіршитися самопочуття і навіть зникнути грудне молоко, - каже лікар.

При виборі конкретних вправ жінці варто зважати на те, як вона реагує на фізичні навантаження, а також чи займалася вона до вагітності і до пологів спортом.

Найпростіше починати вправи з верхньої частини тіла, можна на руки, може бути ходьба, - каже Олена Березовська.

Також хорошим варіантом фізичного навантаження є вправи на фітболі – великому гімнастичному м’ячі. Він з легкістю підтягує проблемні зони після народження дитини. Але і тут варто не забувати та прислухатися до свого тіла. Головне – не виснажувати себе.

Взагалі жінка буде дуже багато рухатись, піклуючись про дитину. А от скажімо вправи на низ живота, тобто качання пресу, з цим можна зачекати декілька тижнів, - переконує лікар.

В басейн можна ходити через кілька тижнів після пологів. В цілому він дуже допомагає, тому що навантаження на тіло дуже помірні, легкі, і жінка може розслабитися.

Проте тут важливо спостерігати за грудьми, щоб вони не переохолоджувалися. Тобто відразу виходити з басейну та витиратися насухо. Тому що під час лактації може бути запалення молочної залози, - каже Олена Березовська.

Читайте також: Піраміда харчування: Як схуднути без шкоди для здоров’я.

ВПРАВИ ДЛЯ ЖІНОК ПІСЛЯ ПОЛОГІВ

  1. Будь-яке навантаження потрібно починати з розминки: нахили тулуба, повороти, рухи стегнами по колу, напівприсіди.

Випади і низькі присіди краще не робити, - застерігає Ксенія Литвинова.

  1. В лежачому положенні виконати підйоми тазу з зігнутими колінами.

Якщо ми підіймаємо таз, ми повинні сильно напружити м’язи сідниць та м’язи заднього біцепса, прес також автоматично напружується. Зробити потрібно по 2-3 підходи по 25 повторів, - говорить фітнес-тренер.

3. З лежачої пози почати опускати по черзі зігнуті в колінах ноги.

4. В сидячій позі обійняти коліна руками і почати витягуватися.

Це дуже грана вправа на хребет, адже жінки часто під час вагітності скаржаться на біль в хребті, - запевняє лікар.

  1. Виконати згинання та вигинання спини спираючись на руки та коліна.  

Пам’ятайте, якщо правильно харчуватися і поєднувати з фізичною активністю, з фітнесом, то вага поступово спадатиме, - говорить лікар.

Нагадаємо, не так давно фітнес-тренер розповіла, як заохотити чоловіка до спільних занятть спортом.

Новости по теме