Йога для початківців: 6 простих вправ для кожного

Напередодні Міжнародного дня йоги розповідаємо про користь практики та як перемогти страх перед початком занять.

Поделиться:

Усміхненими, врівноваженими, гнучкими та здоровими – здебільшого саме такими ми уявляємо людей, які займаються йогою. Усіх цих благ справді можна досягнути. Головне – зібратися духом і почати працювати над своїм тілом та думками.

Так свого часу зробив ведучий 1+1, Юрій Горбунов. «Давно хотів зайнятися йогою, але тільки нещодавно почав. Одного дня прокинувся і подумав, що настав час свої мрії втілювати в реальність, повернутися на мовні курси, покращити знання англійської, піти на йогу», – поділився Юрій.

 

ЧИМ КОРИСНА ЙОГА

Загалом йога допомагає не тільки тримати тіло в ефектній формі, а й гармонізує психоемоційний стан людини. До прикладу, ведучий Юрій Горбунов стверджує, що за три роки занять йогою спостерігає зміни в собі: «Я почав більш спокійно ставитися до різних ситуацій, став не нервовим, не запальним. Ми всі в цьому світі гості, і пробувати керувати цим світом - велика помилка. Важливо знайти своє місце і жити в гармонії з оточенням».

Для мене особисто йога - це єдина можливість тримати тіло у формі та побути в стані без думок, в тиші, відволіктися або навпаки зосередитися, - ділиться Юрій Горбунов.

ЯК ПОБОРОТИ СТРАХ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ЗАНЯТЬ

Страх, лінь або сором’язливість – недруги праці над собою. Просто уявіть, наскільки краще почуватиметесь після занять. Розпочніть із простого, поступово виконуючи більш складні вправи.

«Вважаю себе зовсім недосвідченим порівняно з людьми, які практикують давно й досягли багато чого. Кажуть, що у більшості чоловіків тіло не таке гнучке, як жіноче, але тим не менше за три роки я досягнув хороших результатів у прогинах, стійках і в якихось асанах, які спочатку здавалися мені складними», - розповідає Юрій Горбунов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 фітнес-вправ для швидкого схуднення

 

#батямистараємся

Допис, поширений Gorbunov Yuriy (@gorbunovyuriy)

 

Краще, якщо на перших кроках у йозі вас підтримуватиме кваліфікований тренер. До речі, групові заняття можна відвідувати з друзями або родиною – для моральної підтримки. Займатися йогою можна і разом із дітьми. Сімейна йога подарує гарне самопочуття та позитивний настрій вам і вашій малечі.

Я можу порівняти йогу з театральним процесом: на сцені ніколи не буває комфортно без певної кількості репетицій, і раптом, на одній з них, ви розумієте, що у вас виходить. Так само і в йозі - ти старанно займаєшся і приходить той момент, коли починаєш робити те, про що і не мріяв. А твій тренер у відповідь: «Бачите, а ви говорили, що у вас ніколи не вийде! - вважає Юрій Горбунов.

ІЗ ЧОГО ПОЧАТИ

Перед початком тренувань варто проконсультуватися з лікарем і тренером. Уважніше до вправ потрібно ставитися тим, хто має проблеми зі спиною. Деякі вправи просто можна не виконувати.

Як радить фітнес-тренер Ксенія Литвинова, класичною йогою (система фізичних, духовних, психічних практик) ліпше займатися з професіоналами, які володіють філософськими знаннями про йогу та знають про тонкощі правильного харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 вправ від Насті Каменських, щоб мати ідеальну фігуру

Не менш корисною буде і фітнес-йога. Варто розпочати з нескладного комплексу вправ, які можна виконувати як зранку, так і ввечері. Вони забиратимуть від 15 хв до години. Отож, вмикаємо спокійну музику, забуваємо про турботи та починаємо заняття!

1. Вправа «кішка». Під час її виконання важливо не затримувати дихання. Робимо 20 повторень. 

2. Витягуємось вперед, щоби розслабити спину. Тривалість вправи – до 40 секунд.

3. Вправа «Човник» - лежачи на животі, зводимо лопатки. Спершу виконуємо вправу статично, а потім додаємо динаміки, випрямляючи руки вперед. Далі знову витягуємося вперед.

У цій вправі працює верхня частина тіла, сідниці, бедра. Загалом усі м’язи максимально натягнуті, - пояснює Ксенія Литвинова.

4. Вправа «Собака».

Кожну вправу варто виконувати доти, доки вам комфортно. Щоби не гіршав настрій, не йшла обертом голова. Так, щоби було зручно самому собі, - радить тренер.

5. Робимо випад із підніманням рук догори.

6. Торкаємося руками підлоги, при цьому важливо не згинати коліна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Женя Кот зізнався, як дружина надихнула його завжди бути у формі