Небезпечна хвороба: чому в Україні відбувся спалах кашлюку (відповідь лікаря)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
В Україні відбувся спалах кашлюку - як вберегтися від хвороби
Фото: Freepic

У студії ТСН лікарка розповіла, чому відбувся спалах кашлюку та як убезпечити дитину від цього захворювання.

Поделиться:

Спалах хвороби відбувся на Рівненщині. За перші два місяці 2024 року там зареєстрували 111 випадків захворювання на кашлюк. Це у 37 років більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільш вразлива вікова група — діти віком від 1 до 4 років. Чому відбувається спалах хвороби, яку мали б унеможливлювати обов’язкові щеплення? Про це в студії ТСН розповіла лікарка Олена Комар. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метеозалежність - міф чи реальність, та що робити при болях від погоди (відповідь професорки медицини)

Першу дозу вакцини від кашлюку діти повинні отримувати в 2 місяці, потім у 4, 6 та 18 місяців. Ця хвороба така небезпечна для дітей тому, що їхній організм може не витримати сильні приступи кашлю. 

Чому відбувся спалах хвороби

Лікарка пояснює, що у вакцинованих дітей кашлюк або не розвивається, або протікає у дуже легкій формі. Отже, у Рівненській області спостерігаємо проблему з відсутністю щеплень у дітей. Відповідальність за це лежить на батьках, сімейних лікарях та педіатрах. Олена розповідає, що вакцина від кашлюка є в наявності в українських лікарнях. 

Як зрозуміти, що дитина хворіє на кашлюк 

Кашлюк характерний тим, що дитина кашляє приступами. Під час приступів ускладнюється дихання, може початися блювота. У таких випадках слід забезпечити дитині доступ до свіжого повітря та негайно викликати швидку. 

Для кого вакцинація від кашлюку найбільш важлива 

Найбільш необхідною є вакцинація для родин, у яких кілька дітей. Лікарка наголошує, що у таких випадках батьки повинні суворо дотримуватися графіку щеплень, тому що найменші діти в родині зовсім не захищені від хвороб і мають слабкий імунітет, а старші діти можуть принести інфекції із дитсадків або шкіл.

Фото: Freepic

Чому батьки відмовляються від вакцинації 

Деякі батьки свідомо відмовляються від вакцинації дітей. В Україні навіть існують антивакцинальні рухи, представники яких стверджують, що деякі вакцини викликають аутизм. Цей міф розвинувся, коли в 1998 році британський лікар опублікував статтю про це. Після цього кількість вакцинованих дітей різко знизилася, почалися критичні спалахи захворювань. Тоді було проведене дослідження, яке довело, що лікар мав конфлікт з фармацевтичною компанією, яка виробляла вакцини, і всі дані його статті були вигадкою. Однак у свідомості багатьох цей міф закріпився.

Поширеним є міф також про те, що дитина, яка перехворіла на інфекцію, матиме кращий імунітет, ніж той, який сформує вакцина. Така думка існує тому, що багато батьків не знають про ускладнення, які можуть виникнути в процесі перебігу хвороби. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрес під час війни та як з ним впоратися (поради)

Олена розповідає, що стикалася з випадками, коли діти 14-15 років дізнаються про існування щеплень та хочуть вакцинуватися, навіть якщо їхні батьки прийняли інше рішення і відмовилися від вакцинації, коли вона повинна була відбутися за графік. Наразі законом України заборонене ухвалення таких рішень самостійно дітьми до 18 років, але лікарка впевнена — це сигнал про те, що підростаюче покоління більш свідомо ставиться до ризиків ускладнень після хвороб та усвідомлює необхідність щеплень. 

“Ми повинні йти шляхом цивілізованого світу, де набагато менший рівень захворюваності та менша кількість летальних наслідків, а не шляхом спротиву, спираючись виключно на міфи”, — закликала у студії Олена Комар.

Новости по теме