Що робити, коли однокласники жартують із менструації? Відповідь знають Анна Трінчер і Богдан Осадчук

Школа
Що робити, коли однокласники жартують із менструації? Відповідь знають Анна Трінчер і Богдан Осадчук

Актори пупулярного серіалу «Школа» приєднались до освітньої кампанії.

Поділитися:

Проект Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) має на меті надати знання підліткам про менструальну гігієну, сприяти формуванню в них розуміння і здорового ставлення до теми. Поштовхом до цього стала історія на сайті «Тільки нікому не кажи» від дівчинки, яка зазнала знущань однокласників через першу менструацію. Її розповідь вразила акторів та привернула гостру увагу психологів.

«Весною в мене вперше почались місячні. Прямо в школі на уроці! Мене викликали до дошки, і поки я йшла, позаду почали хіхікати. Вчителька вивела мене в коридор. Пояснила, що в мене кров на джинсах... Зараз канікули, але хлопці, зустрічаючи мене десь у місті, досі хіхікають. Я стараюсь не звертати уваги, але мені дуже неприємно», ‒ поділилась дівчина.

В результаті було створено серію роликів з психологом та кумирами сучасних підлітків ― зірками серіалу «Школа» Анею Трінчер та Богданом Осадчуком. Актори навели приклади правильної та неправильної реакції на менструацію, а психолог прокоментувала зміни емоційного стану дівчат під час менструації, особливості харчування та розповіла, що дівчата не мають соромитись говорити про цей фізіологічний процес, а булінг дівчат через місячні – неприпустимий. 

Зокрема, психолог Анастасія Осадча наголосила, що говорити з хлопцями про менструацію – це абсолютно не соромно, а навіть необхідно: «Хороший хлопець має знати, що відбувається в житті його дівчини. Одне з головних завдань дівчат – розповідати та розширювати уявлення хлопців про те, що таке менструація, розповідати, що це нормальне явище. Говорити про власне самопочуття. І, наприклад, якщо хлопець хоче піти в похід, а ти в цей день себе погано почуваєш, то краще пояснити йому причину, а не переводити це в площину скандалу чи таємничих непорозумінь».

Ролики можна переглянути на ресурсах каналу «1+1», зокрема сторінках популярного серіалу «Школа» в соцмережах, а також на «М-каналі» в YouTube.

Також Аня Трінчер та Богдан Осадчук закликали підлітків не мовчати про свої турботи. «Ти можеш поділитися своїми проблемами на сайті «Тільки нікому не кажи». Абсолютно анонімно. Ми читаємо усі історії та відповімо на них у наступних роликах», ― так у короткому відео для соцмереж актори звернулися до школярів. 

Нагадаємо, восени 2018 року «1+1» запустив онлайн-щоденник для підлітків «Тільки нікому не кажи», у якому школярі отримали змогу анонімно розповісти про те, що їх турбує, та звернутись за допомогою до психологів. Найчастіше підлітки писали про булінг, непорозуміння з батьками та перші почуття.

Зазначимо, за даними опитуваннями U-Report, проекту ЮНІСЕФ, майже половина дівчат не знають, що можна чи не можна робити під час менструації. Кожна друга дівчина стикалася із насмішками та жартами через менструацію і 15% переживали глузування через плями крові на одязі. Причиною цього є стигматизація та закритість теми. Наприклад, менше третини хлопців говорять, що їм розповідали про деталі менструації у дівчат. Водночас 91% дівчат і 74% хлопців вважають, що їм треба надавати більше інформації про менструацію. Брак інформації й освіти про менструацію небезпечні для дівчат. Багато з них ризикують своїм здоров’ям та майбутнім через дезінформацію та шкідливі практики.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Ліза Василенко зізналась, що страждала від булінгу однокласників

Новини по темі