Як врятувати волосся від випадіння восени: поради трихолога

Трихолог Денис Прокопович розповів, як врятувати волосся від випадіння під час зниження температури

Поділитися:

Зі зниженням температури ми раптом починаємо помічати, що наше волосся опадає. Що з цим робити? Як врятувати шевелюру і коли варто бити на сполох? Про це розказує експерт-трихолог Денис Прокопович у "Сніданок.Вихідний".

Яка фізіологічна норма втрати волосся

Випадіння волосся – це фізіологічний процес і кожен із нас втрачає +/- 50 волосин щоденно. Інколи ця кількість доходить до 100. Головне – волосся має повноцінно відновлюватись і об’єм навіть за умови щоденної втрати не має зменшуватись.

Якщо ви помітили, що під час кожного миття ви втрачаєте більше 20 волосин, якщо волосся лишається на подушці і головне, якщо ви помітили, що об’єм вашого волосся зменшився (наприклад, товщина хвоста у жінок), варто звернути увагу на це питання та звернутися до спеціаліста.

Сезонна втрата волосся – це міф. Насправді, восени загострюються усі хронічні захворювання, частішими стають вірусні хвороби, стають помітними наслідки літа та ультрафіолетового випромінювання, яке дуже агресивно впливає на волосся.

Випадіння волосся як симптом "постковідного синдрому"

Після перенесеного коронавірусу йде викид в кров великої кількості прозапальних цитокінів, які визивають запалення у шкірі автоімунного характеру, та як наслідок цього – активне випадіння волосся. Немає універсальних порад для даної ситуації, оскільки випадіння починається через півтора-три місяці після повного одужання і важко пов’язати у часовому дані симптоми. Для консультації трихолога важливі додаткові обстеження і має значення наявність супутніх паталогій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постковідний синдром: що треба знати про реабілітацію після коронавірусу. Коментує лікар

Причини випадіння волосся:

  • Генетика (переважно є причиною облисіння у чоловіків)
  • Гормональний фон (в першу чергу у жінок)
  • Харчування (у тому числі, дієти). Це породжує дефіцит заліза, цинку, міді
  • Стрес
  • Дефіцит вітамінів

Яким має бути догляд за волоссям восени: поради трихолога

На волосся впливає не так похолодання, як зміна температур. Коли ми виходимо з приміщення, що опалюється, на вулицю, сальні залози починають працювати інакше.

Шампунів має бути як мінімум два, які потрібно чередувати. Один очищуючий, під свій тип шкіри, а другий – нейтральний, де є мінімум активних речовин, для дбайливого догляду та зволоження шкіри голови.

Контрастний душ – дієвий спосіб, однак має бути золота середина – не сильно гарячий та не крижаний. Контрастний душ позитивно впливає на судини та покращує  кровообіг.

Якщо ми хочемо допомогти волоссю рости, ми маємо пам’ятати, що нам потрібно вплинути на волосяну цибулину, а вона знаходиться глибоко. Усе, що ми змішуємо з підручних засобів, це макромолекули, а шкіра – це потужний бар’єр, і дуже мало що може проникнути достатньо глибоко.

Що варто їсти, щоб волосся росло швидше та густіше

Головне правило – волосся – це білкова структура, що складається з кератину. Ні в якому разі н можна відмовлятись від білків.

  • Нежирне м’ясо. Це не тільки білки, а ще й залізо.
  • Горіхи
  • Риба та морепродукти
  • Сезонні ягоди
  • Дотримуватись питного режиму

Щодо носіння головного убору, тут теж має бути золота середина. Безумовно, волосся потрібно берегти від холоду, однак у той же час, не можна носити занадто тугі шапки. Взимку дуже важливо використовувати термозахист, живильні бальзами та маски, що будуть додатково зволожувати волосся. 

Мінімальний догляд за волоссям має включати:

Шампунь (по типу шкіри голови), краще мінімум два різні

Бальзам, який ні в якому разі не можна наносити від коренів, а тільки на нижню третину (він не має попадати на шкіру голови)

Ні чоловікам, ні жінкам не варто використовувати будь-які засоби 2в1, 3в1 і т.д. Вони просто не працюють.

Чи можна сушити волосся феном

Волосся можна і сушити феном, і фарбувати, однак з розумом. Обирати дбайливий режим, намагатись не сушити кожного разу феном, а давати можливість висохнути волоссю самостійно, коли це можливо.

Як правильно заготовити осінні ягоди на зиму, дивіться поради експертки