Масляний тиждень 2017: 7 рецептів млинців на кожен деньПостійний експерт програми «Сніданок. Вихідний» Гліб Репіч розповів про особливості індивідуальної непереносимості лактози та чим можна замінити молочні продукти.

Лактоза – це молочний цукор, який у кишечнику розчеплюється завдяки ферменту «лактаза» і засвоюється організмом. 

ХТО СТРАЖДАЄ НА НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ ЛАКТОЗИ

70% дорослого населення планети страждає на непереносимість лактози. Після закінчення грудного годування у більшості людей організм перестає виробляти фермент, що розщеплює лактозу – так і виникає непереносимість. Однак більшою мірою це стосується не європеоїдної раси.

Як не погладшати за масляний тиждень: Поради дієтологаДЕ МІСТИТЬСЯ ЛАКТОЗА

Лактоза міститься у всіх молочних та похідних продуктах. Однак її об’єм варіюється. Так, у молоці вміст лактози найбільший, тоді як у сирах з пліснявою набагато менший.

Йогурти за рахунок кисломолочних бактерій, що виробляють фермент лактазу, допомагають організму засвоювати лактозу.

У кожної людини є своя норма засвоєння лактози, тому слід вживати молочні продукти в рамках цієї норми, щоб насичувати організм кальцієм.

СИМПТОМИ НЕПЕРЕНОСИМОСТІ ЛАКТОЗИ

Якщо після вживання молочних продуктів ви спостерігаєте збільшене газоутворення, вздуття живота та пронос, зверніться до лікаря, щоб він на основі аналізів зміг поставити точний діагноз про наявність індивідуальної непереносимості лактози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як швидко лікувати віруси та зміцнити імунітет

Їжа для розуму: Які продукти змусять мозок працювати кращеЧИМ ЗАМІНИТИ МОЛОКОВМІСНІ ПРОДУКТИ

Повністю відмовлятися від молоковмісних продуктів не можна, адже підвищується ризик розвитку остеохондрозу. Але частково їх можна замінити такими продуктами:

1. Безлактозне молоко: кокосове, мигдалеве молоко тощо.

2. Капуста, броколі, шпинат. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квашена капуста зміцнює імунітет та долає депресію.

3. Риба (сардина та лосось).

ЧИ МОЖНА СХУДНУТИ НА ПРОДУКТАХ БЕЗ ЛАКТОЗИ

Безлактозні молочні продукти відрізняються від звичайних тим, що виробники пропускають молоко через фермент лактази, який розчеплює лактозу замість організму. Калорійність продуктів без лактози, усупереч існуючим міфам, не відрізняється від їхніх аналогів з лактозою.

У продуктах без лактози калорій трошки менше, але ви цієї різниці навіть не помітите, – наголосив біохімік. 

Отже, поширення міфів про схуднення на безглютеновій або безлактозній дієті – це лише вдалий маркетинговий хід, аби продати дороговартісні продукти.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали про плюси і мінуси харчування без глютену.