На чому базується віра в себе? Як втриматися на плаву та запобігти зневірі, якщо тривалий час нічого не вдається (коментує психоаналітик)

Як запобігти зневірі у власних силах та як розпізнати депресію
Pexels/Karolina Grabowska

Тривалі невдачі руйнують віру в себе та можуть призвести до депресії. Як запобігти краху сподівань та зневірі у власних силах — розказала психологиня Анна Кушнерук.

Поділитися:

Психоаналітик Анна Кушнерук у програмі «Сніданок.Вихідний» розповіла про те, що може зруйнувати віру в себе, як запобігти розвитку депресії та як продовжувати жити далі навіть тоді, коли нічого не вдається. 

Віра в себе, з одного боку, це сподівання на краще з присмаком авантюризму. З іншого — це реальний досвід з життя. Любов або нелюбов, підтримка або не підтримка з минулого, тобто людина спирається на свої вдачі та невдачі та помножує їх на той авантюризм, що допоможе добитися більшого. 

Що руйнує віру в себе 

Буває, що дуже тяжко емоційно втриматися на плаву. Чому відбувається зневіра у власних силах? Психолог прокоментувала:

►Крах своїх сподівань. Ми всі маємо ідеальне уявлення про себе, яким я маю бути, щоб бути щасливим. 

►Брак підтримки від близьких, від колег, від оточуючих. Ми всі соціальні і нам дуже важливий той зворотний зв'язок, що нам дають. 

►Інфальтильність. Якщо людина спирається тільки на те, що їй дають, підтримують її чи не підтримують, говорять чи не говорять, такій людині буде дуже важко в дорослому житті впоратися з усіма труднощами. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке залежні стосунки та як не забути про свої інтереси у парі (коментує психоаналітик)

Коли зневіра переходить у хворобу 

Розпізнати зневіру в собі можна за наступними ознаками: 

  • Першою ознакою зневіри є відсутність бажання до будь-чого. Людині не вистачає енергії до втілення своїх бажань
  • Людина втрачає цікавість та фізичний потяг майже до всього
  • Зверніть увагу на те, як людина починає спілкуватися — вона ніколи не пропонує тему, ніколи не запитує, вона просто присутня, мовчазна.

Людина у стані депресії та зневіри завжди мовчазна. Вона не говорить про свої проблеми, не просить, не сперичається. Коли людина затихає, це свідчить про відсутність в неї енергії. Тому, коли такий стан спостерігається у себе чи у близьких — це сигнал для того, щоб насторожитися. 

Чи варто людині відмовлятися від свого призвання, якщо довго не вдається добитися бажаного та іти працювати в іншу сферу? Анна Кушнерук прокоментувала:

Якщо я маю мрію, якщо я маю мету, я люблю свою професію та свій талан і мені хочеться їм ділитися — це означає лише одне — наразі не сталося, але людина множинна ідентичність і крім основної справи вона може робити ще безліч інших речей, щоб втримати себе на плаву. Це така мужність і єдина формула правильного вибору, коли я люблю свою справу і я буду до неї йти. Я не сідаю і не складаю лапки та не чекаю, коли мені принесуть чи самі запропонують. 

Людина має продовжувати жити та вести активний спосіб життя будь яким способом. 

Анна Кушнерук радить не думати про те, що про мене подумають інші, а самому проявляти ініціативу та пропонувати свої послуги. 

Якщо у будь-якій професії думати, що якщо проявляти активність, то це якось принижує людину, то потрібно приділяти трошки менше уваги до себе і трішки більше уваги до тієї справи, якою людина займається. Тобто, трішки менше уваги до себе і трішки більше уваги та пристрасті до своєї справи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи впливає зовнішність на успіх та чи можна стверджувати, що красиві люди більш успішні (коментує психоаналітик)

Як пережити важкий період зневіри 

Анна Кушнерук говорить, що немає єдиного рецепту того, як себе мотивувати. 

Якщо ви любите свою справу — вкладайте в неї енергію стільки, скільки ви живі. Іншим чином не вдається нічого. Просіть про допомогу, не мовчіть, говоріть про те, що вам потрібно.

Важлива порада від психологині — не оцінювати себе тільки розміром зарплати та розміром суми зароблених грошей. Кожна людина, це множинна ідентичність. Вона не тільки гарний спеціаліст, а ще й мама, тато, друг. 

Дивіться відео сюжет з корисними порадами психолога Анни Кушнерук та зіркових гостей: