Осіння хандра: чим відрізняється від депресії та як з нею боротися? (розповідає психолог Анна Кушнерук)

Що таке осіння хандра, звідки вона береться та як від неї рятуватися розповідає психологиня Анна Кушнерук у "Сніданок. Вихідний".

Поділитися:

Осінь — пора року, коли нічого не хочеться робити, усе валиться з рук, усе частіше хочеться закутатись в плед із горнятком кави і провести увесь день з серіалом. Однак, із цим потрібно боротися. Як саме? Розповідає психолог Анна Кушнерук «Сніданок. Вихідний».

Одразу хочу застерегти, щоб не плутали хандру (настрій) з депресивними станами. Спробую пояснити, де є хворобливі стани, а де — просто невміння користуватися тими благами, які дає нам осінь.

Звідки береться осіння хандра

Асоціація: літо закінчилося, і пора у школу. З дитинства у багатьох лишився посттравматичний стан. Закінчилися канікули і починається відповідальність. Якщо влітку батькам потрібно було просто виставити дитину надвір, то тепер потрібно одягати в школу/садок, нервувати, рано вранці піднімати, уроки перевіряти.

З точки зору сезонності, браку світла, браку часу і необхідності спати трошечки більше ми безумовно відчуваємо більше напруження.

Не бійтеся того, що осінь асоціюється з кінцем відпочинку, зробіть його собі восени.

Менше сонячного світла. Люди гостро реагують на те, що їм просто не вистачає яскравих кольорів. Не в одязі, а з точки зору сприйняття ультрафіолету ззовні.

Восени холодно, багато хто починає мерзнути. Потрібно просто навчитися одягатися за погодою. Люди своє невміння адаптуватися, акліматизацію виправдовують тим, що осінь — це жахлива пора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як врятувати волосся від випадіння восени: поради трихолога

Рецепти боротьби з осінньою хандрою

Осіння хандра зачіпає і зірок, ось Наталія Могилевська ділиться своїми способами боротьби з осінньою хандрою:

  • Красиво одягатися
  • Балувати тіло і шкіру
  • Приймати гарячу ванну і душ
  • Не пропускати спортзал
  • Їсти більше овочів та фруктів

Психолог Анна Кушнерук додає:

  • Кольорові колготки
  • Густі, тепленькі супчики
  • Їжа, приготована самостійно чи рідними
  • Робити собі приємні речі для насолоди

Як відрізнити осінню хандру від депресії

Депресивний стан (депресивний розлад) — це хвороба. Його важко переплутати із хандрою: людина абсолютно апатична, їй дуже важко приймати рішення, вона не може обрати, що їй випити, чай чи каву і втрачає апетит до життя. Здається, що страждання ніколи не закінчаться, що б вона не робила. Здається, що ніхто не радий і ніщо не радує. Якщо тривалий час нічого із порад вище не допомагає і апатія не відступає, треба обов’язково сходити до психотерапевта, психіатра, терапевта взагалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі на листопад 2021: календар безпечних та небезпечних для самопочуття днів

Які є проміжні етапи між депресією та осінньою хандрою

Є літературна хандра: ми занурюємося у культурний стан, де нам всім хочеться відчувати себе дещо трагічними.

Наступний стан —погодні претензії: коли людина просто не вміє тепло вдягатися, їй увесь час холодно і увесь час сіпає і тіпає

Меланхолія: минуле, яке не минає. Цей стан варто дозволити собі прожити.

Апатія: коли людина фізично чи енергетично не витримує. Тут вже варто звернути увагу на свій стан. Людина фізично не може встати, у неї починає все боліти, вона не може себе організувати. Людину ніщо не цікавить і енергії реально не вистачає. Тіло важке, руки важкі, спати хочеться, але заснути людина не може, або просто лежить і не може себе розкачати.

Депресивний стан. Це депресивний розлад, з яким лише лікар може працювати.

Яку користь можна отримати від осінньої хандри

Осінь — це цілих три місяці нашого життя. За цей час можна перечитати купу книг, провести достатньо часу з коханою людиною або просто вечори з близькими. Почати спілкуватись з новими людьми, навчитися готувати та раціонально використовувати цей час.

Дивіться астрологічний прозноз на цей тиждень від нашого астролог далі: