Прості рецепти шоколадного печива, смак яких поверне вас у дитинство
Рецептами запашного печива із шоколаду поділилася Валентина Хамайко.
articleContentШоколад – улюблений смаколик і дорослих, і дітлахів. Іноді хочеться порадувати себе та дитину, та от халепа: магазинні солодощі не завжди якісні.
Найкращий спосіб бути впевненою у якості продукту – приготувати його самостійно. Тим більше, що Валентина Хамайко знає прості і неймовірно смачні рецепти шоколадного печива. Один із варіантів, які ми вам запропонуємо, точно стане вашим улюбленим!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніша випічка з усього світу: 3 рецепти Валентини Хамайко
Фото: freepik.com
1. Печиво Каштан
За класичною рецептурою, Каштан – це пісочне печиво з горішком всередині – лісовим або волоським. Валентина Хамайко знає, як підсолодити будь-який рецепт без додавання цукру. Тож готуємо Каштан із традиційного пісочного тіста, але із солодкою начинкою!
Інгредієнти
Тісто
Борошно – 2 склянки
Розпушувач – 10 г
Вершкове масло – 200 г
Яєчні жовтки варені – 5 шт.
Сметана – 2-3 ст. л.
Ванільний екстракт – за смаком
Сіль – щіпка
Начинка
Курага – 50 г
Чорнослив – 50 г
Родзинки – 50 г
Волоський горіх – 50 г
Глазур
Сметана – 5 ст. л.
Вершкове масло – 1-2 ст. л.
Какао – 3 ст. л.
Мед – 2 ст. л.
Як приготувати печиво Каштан
1. Готуємо тісто: для цього варимо яйця в круту. Опускаємо їх у холодну воду, і щойно вода закипить – засікаємо 7 хвилин. Саме стільки часу необхідно, щоб яйця зварилися в круту. Після цього їх потрібно охолодити.
2. Рівномірно подрібнюємо жовтки за допомогою тертки.
«Пісочне тісто на варених жовтках – особливо ніжне. Варто хоча б раз спробувати – і ви точно повторюватимете цей рецепт», – пообіцяла Валентина Хамайко.
3. До жовтків додаємо щіпку солі, розпушувач та вершкове масло кімнатної температури. Розтираємо цю суміш до однорідної кремоподібної маси.
4. До отриманого крему додаємо 1 ч. л. ванільного екстракту та 2 ст. л. сметани. Вимішуємо суміш лопаткою.
«Якщо тісто буде сухим, можна буде додати ще 1 ложку сметани: це залежить від розміру жовтків, жирності сметани тощо. Тому сказати однозначно, скільки потрібно сметани – неможливо», – зауважує ведуча Сніданок.Вихідний.
5. Додаємо борошно і починаємо вимішувати. Щойно тісто досягло однорідної, рівномірної структури – припиняємо, довго вимішувати не потрібно.
Щоб перевірити, чи не потрібно додати ще сметани, відщипніть шматочок тіста, скатайте кульку та розімніть у кружечок. Якщо тріщин немає і тісто пластичне – нічого додавати не потрібно.
Залишаємо його відпочити на 30 хвилин.
6. Готуємо начинку: родзинки, чорнослив, курагу та волоський горіх подрібнюємо у м’ясорубці. Начинка має бути сухою, тому попередньо замочувати інгредієнти не потрібно.
«Начинка повинна бути достатньо солодкою, адже наше тісто зовсім не містить цукру», – наголошує Валентина.
Змішуємо все до однорідності та формуємо невеличкі кульки – розміром приблизно із квасолину.
7. Збираємо наші каштани: на кружечки тіста викладаємо кульки начинки та рівномірно загортаємо їх. Начинка має повністю опинитися під рівномірним шаром тіста.
8. Випікаємо каштани при температурі 180° протягом 15 хвилин. Орієнтуємося на аромат!
9. Робимо шоколадний соус для глазурі: змішуємо сметану, масло, какао-порошок та мед. Також подрібнюємо горіхи: ними посипатимемо наше печиво. Валентина Хамайко радить для цього трохи підсмажити ліщину.
10. Готове печиво з духовки обережно занурюємо в шоколадний соус та даємо зайвому шоколаду стекти. Потім обвалюємо каштани у подрібнених горіхах.
«Пісочне тісто дуже ніжне, тому з ним треба бути обережним», – підкреслює ведуча.
Їстівні каштани готові. Ними залюбки смакуватимуть ваші друзі та рідні, адже печиво виготовлено з любов’ю і без жодної ложки цукру! Щоб печиво вийшло з першого разу, дивіться у відео, як його готує Валентина Хамайко, і творіть разом із нею.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоколадний брауні Валентини Хамайко: Покроковий рецепт
2. Шоколадно-гречане печиво
Ще один рецепт не лише смачного, а й корисного шоколадного смаколика. Цим печивом можна поласувати без жодних докорів сумління – фігурі воно не зашкодить. А от настрій підніме – це сто відсотків.
Інгредієнти
Масло – 80 г
Сметана – 40 г
Мед – 130 г
Яйце – 1 шт.
Гречане борошно – 160 г
Пшеничне борошно – 100 г
Розпушувач – 1/2 ч.л.
Шоколад – 1 плитка
Волоські горіхи – 70 г
Як приготувати шоколадно-гречане печиво
1. Розтоплюємо на водяній бані масло та шоколад, додавши кілька ложок меду.
«Вогонь повинен бути невеликим – процес розтоплювання на водяній бані має відбуватися дуже поступово», – каже Валентина Хамайко.
2. До розтопленого шоколаду та масла додаємо сметану і ретельно перемішуємо. Вона зробить суміш прохолоднішою, тож до неї можна буде додавати яйце.
3. Розбиваємо в суміш одне яйце та перемішуємо до однорідної консистенції.
4. У блендер висипаємо пшеничне та гречане борошно, додаємо розпушувач та перемішуємо, поступово додаючи яєчно-шоколадну суміш. У результаті отримуємо тісто пластилінової структури.
5. Горіхи рівномірно подрібнюємо скалкою.
«Горіхи можна замінити на кунжут або мак за смаком», – пропонує Валентина Хамайко.
6. Викладаємо тісто на дошку та формуємо невелику ковбаску.
7. На харчову плівку висипаємо подрібнені горіхи та рівномірно розподіляємо, враховуючи довжину тіста.
8. Акуратно перекладаємо ковбаску із тіста на горіхи та за допомогою плівки згортаємо своєрідний рол. Горіхи мають повністю вкрити тісто. Щільно загортаємо ковбаску у плівку та катаємо її по поверхні стола – тоді вона стане круглішою, а горіхи краще приклеються. Відправляємо її в холодильник на 30-40 хвилин.
9. Щойно ковбаска затверділа, перекладаємо її на дошку та нарізаємо на кружечки товщиною півсантиметра. Отримані кружальця викладаємо на пергамент.
10. Відправляємо печиво у піч на 15 хвилин, температура – 180°.
«Печиво може випікатися й довше, тому орієнтуйтеся на горішки: щойно вони підсмажилися й набули карамельного кольору – печиво готове», – радить ведуча.
Таке печиво зручно зберігати в баняку на випадок, коли захочеться солодкого до чаю. А процес приготування наповнить вашу домівку приємними ароматами.
А як правильно робити водяну баню, які інгредієнти краще обрати – Валентина Хамайко розповідає у відео.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт Валентини Хамайко: Як просто приготувати чізкейк із брауні та полуницею
3. Розтріскане печиво
Кожна мама має в арсеналі рецепт солодкого – швидкий у приготуванні і дуже ефектний. Валентина Хамайко запропонувала саме такий рецепт – і він точно вартий вашої кулінарної книги!
Інгредієнти
Борошно – 150 г
Какао – 60 г
Цукрова пудра – 200 г
Розпушувач – 5 г
Вершкове масло – 60 г
Яйця – 2 шт.
Сметана – ½ склянки
Сіль – щіпка
Фото: pixabay.com
Як приготувати розтріскане шоколадне печиво
1. Борошно, какао, сіль, розпушувач і ванільну суміш висипаємо в миску та рівномірно вимішуємо.
2. Засипаємо сюди цукрову пудру та перемішуємо.
3. Сюди ж додаємо масло і яйця, ретельно вимішуємо.
4. Залишаємо в холодильнику на 30 хвилин.
5. Формуємо з тіста кілька кульок та посипаємо цукровою пудрою.
«Користуйтеся ложкою для морозива – тоді печиво буде однакової форми», – відмічає Валентина.
6. Випікаємо печиво протягом 12 хвилин при температурі 190°. Після духовки одразу перекладаємо печиво на тарілку, щоб воно не перепіклося на гарячому деко.
Шоколадне, ароматне і трішки вологе – це печиво вразить вашу родину та гостей!
У цьому рецепті головне – робити все швидко, не зволікаючи. Щоб нічого не пропустити, дивітся відео і готуйте разом з Валентиною.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісні чебуреки з овочами: Рецепти Валентини Хамайко
4. Шоколадне печиво-сендвіч
Цей смаколик обожнюють американські дітлахи, та й ми все дитинство мріяли про ці сендвічі з реклами. Класичний рецепт передбачає додавання вершкового масла, що робить печиво досить жирним та важким. Валентина Хамайко адаптувала рецепт для своєї сім’ї та всіх українців і поділилася ним в ефірі Сніданок.Вихідний.
Інгредієнти
Тісто
Вершкове масло – 140 г
Цукрова пудра – 100 г
Куряче яйце – 1 шт.
Борошно – 180 г
Какао – 50 г
Розпушувач – 1 ч. л.
Начинка
Вершковий сир – 200 г
Цукрова пудра – за смаком
Лимон або лайм – за смаком
Чебрець – за смаком
Фото: @christinembailey
Як приготувати шоколадне печиво-сендвіч
1. Готуємо пісочне тісто: м’яке вершкове масло перемішуємо з цукровою пудрою та збиваємо до однорідності. У процесі додаємо яйце та щіпку солі.
2. В окремій мисці змішуємо какао-порошок, борошно та 1 ч. л. розпушувача. Вимішуємо та поступово вводимо у масляну суміш. І знову трохи вимішуємо.
3. Готове тісто накриваємо харчовою плівкою та даємо охолонути протягом 20-30 хвилин.
4. Тим часом зробимо крем: до вершкового сиру додаємо цедру лимону чи лайму. Конкретних пропорцій немає, тому орієнтуємося на свій смак. Сюди ж додаємо цукрову пудру та збалансовуємо смак лимонним соком. Ретельно перемішуємо.
5. У начинку додаємо подрібнені листочки чебрецю. Перемішуємо – і начинка готова.
6. Розкочуємо тісто до товщини в півсантиметра. Робимо це одразу на пергаменті. Щоб тісто не прилипало, трохи присипаємо його борошном.
7. За допомогою круглої форми або звичайної склянки вирізаємо майбутнє печиво. Прибираємо залишки і перекладаємо кружальця на деко.
8. Відправляємо в духовку на 10 хвилин і випікаємо при температурі 180° – до приємного шоколадного аромату.
«Печиву необхідно повністю охолонути, перш ніж ми будемо його начиняти», – наголошує Валентина.
9. Складаємо сендвічі: за допомогою кондитерського мішка рівномірно викладаємо крем на тильну сторону печива. Всередину можна покласти ягоду малини, смородини чи навіть вишні, але без кісточки.
Результат перевершує будь-які очікування: запашне печиво з ніжною начинкою стане улюбленим смаколиком дітей і дорослих.
А у відео Валентина Хамайко дає ще багато порад із власного досвіду щодо приготування шоколадних сендвічів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати яблучний пиріг з гранолою: Рецепти Валентини Хамайко