Як законсервувати огірки хрусткими, а помідори не порепаними: поради від Антоніни Лесик (+серпневі роботи на грядці)

Секрети вдалого консервування огірків та помідорів
Рexels/Monicore

Серпень — сезон консервування городини на зиму. Дачники збирають гарний урожай і, щоб ласувати овочами не тільки літом, а й у холодну пору року, активно консервують городину.

Поділитися:

Експертка Антоніна Лесик у програмі «Сніданок.Вихідний» розказала, як правильно законсервувати городину та зробити мариновані огірки та помідори ідеальними. 

Для вдалого консервування експертка Антоніна Лесик радить:

При консервуванні городини додати листя дубу до класичного набору з хріну, листя смородини, кропу. Річ у тому, що дубильні речовини при консервуванні зроблять огірки хрумкими, не млявими та продовжать термін їх зберігання. Якщо додати декілька листочків дубу до консервації з помідорів, то вони не полопаються, а залишаться такими ж красивими та цілими. 

На одну банку треба покласти 2-3 дубових листочки. Багато листя класти не потрібно, щоб не було гіркуватості. На 1 л розсолу варто додати один листочок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрусткі малосольні огірки на мінеральній воді: швидкий рецепт консервування

Яка різниця між стерилізацією та пастеризацією

При консервуванні використовується теплова обробка стерилізації та пастеризації, яка відрізняється температурою.

  • пастеризація проводиться при температурі 85-90 °С, використовується, як правило, для ягід, щоб вони не втратили колір та вітаміни
  • стерилізація проводиться при 100 °С (банки для стерелизації ставляться в киплячу воду), використовується для овочів, щоб вони гарно пройшли теплову обробку та були знищені всі грибки та бактерії

Після теплової обробки Експертка Антоніна Лесик радить перевернути банки до гори дном та накрити їх теплою ковдрою. 

Річ у тім, що ми робимо консервацію теплою і для того, щоб не було різкої зміни температури і остигання було поступовим, ми вкриваємо банки теплою ковдрою.

як правильно консервувати огірки

Які огірки краще обрати для консервування

Для консервування огірків краще обирати овочі з чорненькими пуп'янками, а хвостик має бути з ребрами. Саме такі огірки краще за все підходять для засолки. Гладенькі огірки з рівненькою шкіркою краще використовувати для приготування салатів, бо вони мають іншу структуру і при консервуванні будуть млявими та можуть зірвати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати вареники з вишнями: рецепт від мами ведучого Тімура Мірошниченка (відео)

які овочі краще обрати для консервування

Що можна робити на городі у серпні

Експертка Антоніна Лесик упродовж серпня радить: 

► Активно збирати урожай огірків та помідорів.
► Для збору цибулі, моркви та буряка вибирайте сонячну погоду та гарно просушуйте овочі для кращого зберігання взимку.
► Якщо вже звільнилися ділянки на городі, не залишайте їх пустими, а посійте сидерати: фацелію, гірчицю або жито і залиште до осені, а перед настанням морозів скосіть. В цьому випадку весною ви отримаєте пухку та родючу землю. 
► У серпні, після збору урожаю, можна подбати про ягідні кущі. У малини видаліть пагони, що отплодоносили, смородину проредіть та дайте живлення. 
► Проведіть карбування винограду — вкорочення гілки винограду на 5 листків. Це дозволить краще наливатись гроні, а лозі визрівати.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рататуй від шеф-кухаря Євгена Клопотенка: рецепт з мультфільму (можна готувати разом з дитиною)

Дивіться відео сюжет з корисними порадами експертки  Антоніни Лесик: