Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

5 каш, від яких шкоди більше, ніж користі

Поради дієтолога Наталії Самойленко.

Налягаєте на крупи? Будьте обережні, адже користь каш перебільшена. Ви ризикуєте набрати зайву вагу та відчути біль у м’язах і суглобах.

У студії Сніданку з 1+1 дієтолог Наталія Самойленко розкрила шокуючу правду про каші, яка змусить переглянути свій раціон навіть тих, хто не дотримується посту.

Чому варто знати, як ваш організм реагує на глютен, які каші є найкориснішими, а споживання яких може завдати шкоди — читайте в матеріалі та дивіться відео.

Каші на молоці

Як розповідає Наталія Самойленко, молочні каші добре сприяють розвитку і росту в дитячому віці. А от дорослі завдяки їм можуть рости... лише в ширину.

До найбільш шкідливих каш на молоці варто віднести манку. Калорійність молочної манної каші перевищує енергетичну цінність деяких десертів і провокує стрибки інсуліну в крові.

До прикладу, в 100 г манної каші — 173 ккал, а в такій же кількості шоколадного пудинга — 150 ккал.

Білий рис

Ця високовуглеводна крупа не містить в собі нічого корисного. У білому шліфованому рисі повністю відсутні вітаміни, мікроелементи і клітковина — все те, заради чого ми їмо каші.

Інша справа — неочищений, бурий рис. За своїми властивостями це абсолютно інший продукт, корисний для тих, хто стежить за своїм здоров'ям і вагою. Але не варто забувати, що навіть каші з нешліфованого рису потрібно їсти в дозованій кількості: їхня калорійність все одно доволі висока.

Каші з глютеном

Насамперед мова про вівсяну, перлову і ячну крупу. Білок злакових, що міститься в них, небезпечний для людей, які страждають від непереносимості глютену. Виявити її у себе не складно. Якщо після вживання перерахованих каш у вас виникає дискомфорт в кишечнику, здуття або біль у суглобах, значить глютен зі свого раціону вам краще виключити.

Також підтвердити наявність або відсутність генетичного несприйняття білка злакових можна майже в будь-якій лабораторії, здавши імунологічні аналізи.

Як їсти каші правильно?

Дієтолог Наталія Самойленко виділила три основні умови, за яких крупи будуть йти на користь.

  1. Обирайте лише цільнозернові каші та комбінуйте їх з овочами, а не з м’ясом.  
  2. Вживайте каші у першій половині дня в невеликій кількості та не щодня.
  3. Чергуйте різні каші та не зловживайте лише якоюсь однією крупою.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 корисних каш, які подарують вам суперсилу

2019-09-06
Новини
Новини