Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

5 причин більше ніколи не пропускати сніданок

Дієтолог про те, чому важливо снідати зранку та як себе до цього привчити.

За результатами опитування ранкового шоу Сніданок з 1+1, більша частина українців або не снідає взагалі, або обмежується горнятком кави. Дієтолог Наталія Самойленко розповіла, в чому полягає небезпека такого початку дня, а також порадила, як виправити ситуацію.

Чому не варто пропускати сніданок?

Як пояснює лікар, відсутність звички снідати — це така ж шкідлива звичка, як вживання алкоголю і куріння. Пропускаючи перший прийом їжі, ми порушуємо свій гормональний фон і біоритми. Згодом за це доводиться розплачуватися захворюваннями.

Доведено, що у людей, які не снідають, повільніший обмін речовин і вони більше схильні до набору ваги.

Користь сніданку для здоров’я:

  • зменшується ризик виникнення цукрового діабету та серцево-судинних захворювань;
  • знижується ризик ожиріння;
  • організм пробуджується після сну та активізує усі обмінні процеси;
  • у меншій кількості виробляється кортизол — гормон стресу;
  • покращується самопочуття і працездатність.

Як привчити себе снідати?

Найпростіший спосіб — відмовитися від вечері. Тоді з ранку з апетитом точно все буде в порядку.

Якщо на ніч ви не навантажуєте шлунок, але все одно не можете себе змусити поїсти протягом першої години після пробудження, дійте поступово.

Маленький сніданок — краще, ніж його повна відсутність. Навіть невелика порція позитивно позначиться на здоров'ї. Наприклад, це може бути 2-3 ложки каші, яйце і будь-який овоч.

Перед сніданком дієтолог Наталія Самойленко радить випивати склянку води об'ємом не менше 300 мл. Це підготує організм до прийняття їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 закладів Києва із надсмачними сніданками

Які продукти потрібно їсти на сніданок?

Порція має бути достатньо великою і калорійною. Подбайте про те, щоб на тарілці знаходилися всі групи продуктів — білки, жири і вуглеводи.

В ідеалі, половину порції повинні займати сезонні овочі (клітковина), одну чверть — яйця або білий сир (білки), а другу — каша (складні вуглеводи). Саме такий сніданок можна вважати збалансованим і повноцінним.

Зверніть увагу! Солодкі пластівці, випічка, кондитерські вироби та інші продукти, що містять прості вуглеводи, замінити перший прийом їжі не можуть. Почуття насичення від них триватиме не довго, а користі для здоров’я — ніякої.

Більше цікавого про користь сніданку дізнаєтеся з відео: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого варто відмовитись під час сніданку

2019-04-18
Більше новин