5 причин більше ніколи не пропускати сніданок
Дієтолог про те, чому важливо снідати зранку та як себе до цього привчити.
За результатами опитування ранкового шоу Сніданок з 1+1, більша частина українців або не снідає взагалі, або обмежується горнятком кави. Дієтолог Наталія Самойленко розповіла, в чому полягає небезпека такого початку дня, а також порадила, як виправити ситуацію.
Чому не варто пропускати сніданок?
Як пояснює лікар, відсутність звички снідати — це така ж шкідлива звичка, як вживання алкоголю і куріння. Пропускаючи перший прийом їжі, ми порушуємо свій гормональний фон і біоритми. Згодом за це доводиться розплачуватися захворюваннями.
Доведено, що у людей, які не снідають, повільніший обмін речовин і вони більше схильні до набору ваги.
Користь сніданку для здоров’я:
- зменшується ризик виникнення цукрового діабету та серцево-судинних захворювань;
- знижується ризик ожиріння;
- організм пробуджується після сну та активізує усі обмінні процеси;
- у меншій кількості виробляється кортизол — гормон стресу;
- покращується самопочуття і працездатність.
Як привчити себе снідати?
articleContentНайпростіший спосіб — відмовитися від вечері. Тоді з ранку з апетитом точно все буде в порядку.
Якщо на ніч ви не навантажуєте шлунок, але все одно не можете себе змусити поїсти протягом першої години після пробудження, дійте поступово.
Маленький сніданок — краще, ніж його повна відсутність. Навіть невелика порція позитивно позначиться на здоров'ї. Наприклад, це може бути 2-3 ложки каші, яйце і будь-який овоч.
Перед сніданком дієтолог Наталія Самойленко радить випивати склянку води об'ємом не менше 300 мл. Це підготує організм до прийняття їжі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 закладів Києва із надсмачними сніданками
Які продукти потрібно їсти на сніданок?
Порція має бути достатньо великою і калорійною. Подбайте про те, щоб на тарілці знаходилися всі групи продуктів — білки, жири і вуглеводи.
В ідеалі, половину порції повинні займати сезонні овочі (клітковина), одну чверть — яйця або білий сир (білки), а другу — каша (складні вуглеводи). Саме такий сніданок можна вважати збалансованим і повноцінним.
articleContentЗверніть увагу! Солодкі пластівці, випічка, кондитерські вироби та інші продукти, що містять прості вуглеводи, замінити перший прийом їжі не можуть. Почуття насичення від них триватиме не довго, а користі для здоров’я — ніякої.
Більше цікавого про користь сніданку дізнаєтеся з відео:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого варто відмовитись під час сніданку